Влюбени от цял свят празнуват Свети Валентин - pleven.utre.bg

Влюбени от цял свят празнуват Свети Валентин

14 февруари 2021, 06:21 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Романтичната традиция на празника датира от няколко века и той се почита от хора с различни религии и култура

На 14 февруари влюбени двойки по цял свят отбелязват Деня на Свети Валентин. Романтичната традиция на празника датира от няколко века и той се почита от хора с различни религии и култура, пише novanews.bg.

Древните римляни празнуват Деня на любовта на 14 февруари, като отправят молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсят мъж, пишат писмо и го хвърлят в дълбока кутия. Този, който го извади, става техен съпруг.

Древните гърци организират масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита. По време на тези оргии някои си намират спътници в живота.

Денят на влюбените започва да се празнува масово в Западна Европа. Традицията повелява да се пишат валентинки, да се подарят цветя и бонбони и да се изнасят серенади.

В английския двор в началото на 17-ти век на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва, да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

В Япония и Корея празникът се отбелязва от 1930 г. насам. В Япония подаръци получават само мъжете. Празникът за жените идва месец по-късно, на 14 март, а денят е наречен "Белият ден". В Корея пък съществува традиция на "Черния ден", в който всички самотни мъже се събират и се напиват.

В страстна Франция Денят на влюбените се изразява в разменяне на бижута и други романтични подаръци, а в Дания мъжете подаряват изсушени бели цветя.

На този ден в Англия девойките се събират преди изгрев и поглеждат през прозореца. Първият човек, когото видят, става техен съпруг. В графство Дербишир момичетата обикалят църквата 12 пъти в полунощ и повтарят магическо заклинание. Според легендата след ритуала срещат истинската любов.

В Ямайка се провеждат масови голи сватби, а на плажовете прииждат многобройни младоженци, решили да се врекат във вечна любов.

В Бразилия Денят на влюбените се празнува на 12 юни. На този ден бразилките извършват магически ритуали, с които привличат ергените.

В Израел празникът се чества в края на лятото. Момичето може само да предложи ръката си на момчето, което избере.

Германците свързват любовта с лудостта и считат Свети Валентин за покровител на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя.

Поляците пък вярват в чудотворната сила на любовта и затова считат за свой дълг да отидат на църква и да се помолят за семейно щастие.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета