Завърши първият за годината курс в Професионалния сержантски колеж – ВВС към ВВВУ "Георги Бенковски"

В курса взеха участие 19 военнослужещи от формирования на ВВС

В Професионалния сержантски колеж – ВВС към ВВВУ "Г. Бенковски" – Долна Митрополия се проведе първият курс "За длъжност „Заместник командир на взвод“ и приравнени и военно звание "Старши сержант". В курса взеха участие 19 военнослужещи от формирования на ВВС, съобщават от висшето военно училище.

На специална церемония  военнослужещите получиха удостоверенията си от Началника на ВВВУ "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиян Радойски. За отличните им постижения и висок успех – Отличен 5,71, той награди сержант Райна Параскова от ПСК –ВВВУ "Георги Бенковски" и сержант  Тошко Петков от в.ф. 54320 /Божурище/.

Поради създалата се противоепидемиологична обстановка курсът се проведе в два периода. Първият етап, за времето от 25.01. 2021 г до 30.01.2021 г. бе в електронна среда. За този период специализантите преминаха теоретични и методически занятия по Устави, Огнева подготовка, Тактическа подготовка и Военно-лидерска подготовка. Занятията от втория етап – от 01.02.2021 г до 12.02.2021 г. бяха практически и методически в присъствена среда със занятия от горепосочените дисциплини, както по Физическа и Строева подготовка, Военна топография.

Основните цели на курса са специализантите да повишат своята командирско – методическа подготовка и да изградят  умения за самостоятелно взимане на решения и успешно  командване, администриране, организиране и ръководство на учебния процес в поверената им войскова единица, съгласно изискванията на регламентиращите документи.

Въпреки пропуските в  материалното осигуряване нивото на обучение предоставено от страна на инструкторския състав на ПСК е достатъчно качествено и кореспондира с предвидените по програмата цели.

Средният успех на курса "За длъжност "Заместник- командир на взвод" и приравнени и военно звание „Старши сержант“ е много добър 4,64.

Курсистите бяха поздравени от зам.-началника на ВВВУ "Георги Бенковски" по професионална подготовка и международно сътрудничество полковник Андриян Колев и офицерски кандидат Любен Василев – директор на Професионалния сержантски колеж.