До 24 февруари е приемът по новата мярка за информиране в лозаро-винарския сектор

Мярката се прилага за първи път след въвеждането й в националната програма

До 24 февруари 2021 г. се приемат документи по мярка „Информиране в държавите членки“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. Мярката се прилага за първи път след въвеждането й в националната програма. Предвиденият бюджет за 2021 г. е малко над 3 милиона лева.

Мярката има за цел информиране на потребителите относно отговорната консумация на вино и риска, свързан с вредната консумация на алкохол или схемата на Европейския съюз за защитено наименование за произход (ЗНП) и защитено географско указание (ЗГУ) по отношение на специфичното качество, репутацията или други характеристики на виното, дължащи се на специфичната му географска среда или неговия произход.

Допустимите за финансиране дейности са свързани с провеждане на информационни кампании в медиите, изработване на информационни материали като брошури, дипляни, флаери, плакати, билбордове и др., създаване на уебсайт, участие в мероприятия, изложения, панаири, фестивали и конференции и др.

За подпомагане могат да кандидатстват организации на производители на лозаро-винарски продукти, асоциации на организации на производители на лозаро-винарски продукти, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, професионални организации, работещи основно в лозаро-винарския сектор, както и държавни органи и институции, чиято дейност е свързана с насърчаване на бизнеса.

Срокът за изпълнение на информационните проекти е от 1 до 3 години от датата на сключване на договора с ДФ „Земеделие“. Максималната стойност на един проект не може да надвишава 700 000 лв. годишно и 2 000 000 лв. за тригодишен период.

В случай че кандидатите изберат да изпълняват дейности, свързани с вина без ЗГУ и ЗНП, те ще имат право единствено на финансиране от Европейския съюз в размер до 70 % от стойността на информационните им проекти. Ако кандидатите изберат дейности само за вина със ЗНП или ЗГУ, ще могат да получат до 70 % европейско финансиране и до 10 % национално съфинансиране.

Документите за подпомагане се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“, ул. Гусла № 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/81 87 513, 02/8187 517 и 02/8187 534. С цел избягване на големи струпвания от хора и спазване на противоепидемичните мерки, молим бенефициентите да спазват стриктно предварително записаните часове, както и да носят лични предпазни средства. На официалната интернет страница на ДФ „Земеделие“ са публикувани образци на документите за кандидатстване.