Приемът по схемата за производство на качествени семена e до 26 февруари

УС на ДФ „Земеделие“ утвърди бюджет от 1,2 милиона лева за 2021 г. по схемата

До 26 февруари 2021 г. e кандидатстването и договарянето на средства по схемата на държавна помощ „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди бюджет от 1,2 милиона лева за 2021 г. по схемата.

Помощта се предоставя на малки и средни предприятия в растениевъдството, получили разрешение за производство на посевен и посадъчен материал.

Земеделските стопани, които искат да се възползват от помощта, трябва да подадат заявление и съпътстващи документи в централния офис или в териториалните звена на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС). Агенцията обобщава постъпилите заявки и изготвя обобщено заявление към ДФ „Земеделие“ с искане за необходимите средства за текущата календарна година.

Финансирането е под формата на субсидирани услуги от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) и от лицата със сключен договор за предоставяне на такива услуги с ИАСАС по силата на Закона за посевния и посадъчен материал.

Целта на подпомагането е да насърчи производството и използването на сертифицирани качествени семена за зърнени, фуражни, маслодайни култури, картофи, тютюн, памук, сертифициран и стандартен посадъчен материал от овощни култури, сертифициран и стандартен лозов посадъчен материал и сертифицирани и стандартни семена от зеленчукови култури.