Отварянето на ресторантите няма да бъде проблем, ако се спазват мерките в тях - pleven.utre.bg

Отварянето на ресторантите няма да бъде проблем, ако се спазват мерките в тях

24 февруари 2021, 09:11 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Това заяви социалният министър Деница Сачева

"Заповедта на здравния министър гласи, че заведенията ще отворят на 1 март. Имаме известно намаление на броя на заразените днес, спрямо вчера. Данните ще продължават да бъдат динамични.  Тази тема е изключително трудна поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем”. Това заяви в студиото на "Здравей България" по Нова тв социалният министър Деница Сачева.

По думите й пандемията е изсветлила част от бизнесите в сивия сектор.

"Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиа много по-големи компесанции. По мярката 60 на 40 има работодетели, котио получават 300-400 000 на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати”, поясни министърът на труда и социалната политика. 

По думите й специално в сектора на хотелиерството и ресторантьорството 1/3 от договорите излязоха на светло благодарение на мерките.

"Вчера имах среща с работодатели. Те твърдят, че много работници не желаят да бъдат осигурявани на пълния си доход, тъй като предпочитат да разполагат с повече пари. Те поставиха въпроса какво ще направи държавата, за да няма подобна възможност. По този начин работодателите имат  касови наличности, които трудно биха оправдали пред НАП”, каза още Сачева.  И допълни, че най-много работодатели са кандидатствали за помощ по мярката 60/40.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета