КЕВР: Цените на парното, топлата вода и тока остават непроменени

Комисията намали цената на природния газ от 30.39 лв./ MWh на 28,64 лв./MWh

Цените на парното, топлата вода и тока остават непроменени, след като Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди цена на природния газ от 1 март 2021 г. в размер на 28,64 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния м. февруари утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 30,39 лв./MWh.

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Тя се прилага от първо число на месеца, съгласно чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката. При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на Комисията са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка с дружествата.

При определянето на очакваните доставни цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ са отчетени общото количество природен газ за доставка през месец март 2021 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори за доставка на природен газ.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ от 1.03.2021 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.