Препоръчват спиране на плановите операции в Плевен

14-дневната заболеваемост oт коронавирус в България достигна 285 на 100 000 души

В последните седмици се наблюдава тенденция за увеличаване броя на новозаразените и на тези, които търсят лечение в болница. В същото време обаче се отчита и положителна тенденция на броя на излекуваните спрямо броя на новопотвърдените случаи. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

Доц. Ангел Кунчев припомни, че Областният щаб в Бургас взе решение да отмени плановата дейност на болниците там.

"Напълно оправдано решение и заставаме зад него. Искам да препоръчам на другите щабове в Кюстендил, Враца, Плевен, София-град също да обмислят подобни действия и допълнителни мерки. Там, където има много лечебни заведения, както е в София, не е задължително това да важи за всички тях, но тези, които са натоварени и поемат най-голямата тежест, трябва да имат възможност да работят и приемат повече хора“, допълни той.

"14-дневната заболеваемост върви нагоре, въпросът е докъде ще стигне тя. Това вече е нещо, което зависи почти изцяло от нашето поведение. Да, наясно сме, че основната причина за това е наличието на британския вариант на вируса, който продължава да расте процент му във всички проби в Европа. Наясно сме и с друго – че след него идва южноафриканският вариант. След него идва бразилският вариант. В момента има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант. Рано е да кажем какви са характеристиките им. Рано е да се плашим, но като казах плашим ще си позволя това последно изречение: даването на тези данни, които са факти и могат да бъдат проверени, плашене на хората ли е, или не", завърши доц. Ангел Кунчев.