Всеки гражданин вече може да си запази час за поставяне на ваксина срещу COVID-19

Започва работа електронен регистър

От днес, 4 март, всеки гражданин може да си запази час за поставяне на ваксина срещу COVID-19 в имунизационните пунктове в страната. Регистърът, който ще бъде достъпен след 17 ч. на адрес https://his.bg/, беше представен от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.

Регистрацията в системата се състои от 4 стъпки: въвеждат се личните данни на лицето, което иска да се ваксинира, телефонен номер или електронна поща, предпочитаният вид ваксина, ваксинационен център и избраният час за посещение. След успешна регистрация гражданите получават съобщение на телефона или електронната си поща с информация за избрания час, дата, място за ваксиниране и предпочитан вид ваксина. Електронният регистър дава възможност предварително да се изтегли и да се попълни бланката за информирано съгласие, за да не се губи време преди поставянето на ваксината.

„При желание или невъзможност да се осъществи, имате възможност да откажете този час и да си запишете нов. Целта е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове, да улесним хората и да контролираме потока към лечебните заведения“, обясни проф. Ангелов. Той посочи още, че всеки желаещ маркира вида ваксина в системата, но крайното решение е на лекаря, който я поставя. „В зависимост от физическото ви състояние, от придружаващите заболявания, лекарят ще прецени дали сте избрали подходящата ваксина. Някой може да е избрал ваксина на основата на информационна РНК или на основата на аденовирус, а за него да е подходяща друг тип ваксина“, уточни здравният министър.

В отговор на журналистически въпрос проф. Ангелов коментира, че имунизираните с първа доза ще получат автоматична регистрация в системата и ще бъдат уведомени кога и къде да се явят за втора.