Епидемиолог: Мерките трябва да се върнат, преди да е станало късно

Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване

"Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”, заяви пред NOVA д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже резултат.

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, броят на хоспитализациите нараства повече от 3 седмици, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално отколкото през предишните седмици”, каза още д-р Марков.

Според опита от отминалото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на броя на новозаразените с коронавирус. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

"Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма”, каза още епидемиологът.

Относно новините за нигерийки вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Относно ваксините, той обясни, че те действат срещу различните щамове, но с по-слаб ефект при някои.