Пътна полиция стартира поредна операция за безопасност по пътищата

Действията на екипите са с няколко основни акцента

От днес до 7 март в цялата страна е в ход специализирана операция на пътна полиция, съобщи главен инспектор Николай Крушарски от отдел 'Пътна полиция", ГДНП. Действията на екипите са с няколко основни акцента: контрол по спазването на скоростните режими по пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа; установяване на нарушения, извършвани от пешеходци – неправилно пресичане, движение по или навлизане на пътното платно, неспазване на светлинните сигнали, както и нарушения от водачи, свързани с неосигуряване на предимство на пешеходци.

С оглед постигане на превантивен ефект от контролната дейност видимо полицейско присъствие е осигурено в населените места, в участъците с интензивен трафик и интензивно пешеходно движение, особено в пиковите часове на денонощието.

През месец февруари 2021 г. в пътнотранспортни произшествия са загинали 23-ма души, което е с двама повече спрямо същия период на предходната година. Възникналите тежки пътнотранспортни произшествия са 310, като сред основните причини е движение с несъобразена скорост с различни условия. Висок е броят на  тежките ПТП с участие на пешеходци - 102.