Нова комисия за отпускане на скъпоструващи медикаменти по Здравна каса заработи в Плевен

Тя се намира в болница „Сърце и мозък“ и e спасение за хората с тежки заболявания

Нова комисия за отпускане на скъпоструващи медикаменти по Здравна каса заработи в Плевен. Тя се намира в болница „Сърце и мозък“ и e спасение за хората с тежки заболявания. Още докато са в болница те се включват на терапия, която продължават и у дома, без да прекъсват лечението си и да губят време, което може да се окаже фатално.

Една от тези терапии е за сърдечна недостатъчност. Заболяване, при което сърцето не може да изпомпва добре кръвта и да доставя кислород за правилната работа на органите. Кардиолозите я определят като по-опасна от рака, но подценявана от обществото. Веднъж появила се, остава за цял живот. И пречи на всичко, което си можел и обичал да правиш.

Петър Иванов от гр. Искър се лекува с такава терапия. Признава, че ако не получава лекарството си по Здравна каса, не би могъл да го купува с малката си пенсия. Благодарен е на лекарите, които са му дали шанса отново да рита топка с внуците и да се грижи за малкото си стопанство. Доскоро това е било невъзможно.

„Стана така, че ме викаха в едно съседно село да направя покрив на един гараж. Като тръгнах, и започнах да се запъхтявам. Задух, умора. С внуците като идем в Плевен, не мога да ги стигна по нагорнището“, разказва Петър. Прегледът при кардиолог показал, че сърцето му е увредено и не може да работи добре. С помощта на медикаментите успява да се върне към нормалния си живот и всеки ден играе футбол с внуците, които са се обездвижили вкъщи заради онлайн обучението.

„Пациентите със сърдечна недостатъчност чувстват умора, слабост, задух, чувстват краката си тежки, краката се подуват, а в по-напреднали случаи не могат да легнат и на ниско, защото имат задух. Нашата глобална цел е да отложим развитието на сърдечната недостатъчност, т.е. да се намесим достатъчно рано, на ниво още профилактика, за да спрем развитието на основните заболявания, които биха могли да доведат до нея. На втори план е лечението на самата сърдечна недостатъчност, така че да подпомогнем функцията на сърцето, да направим живота на нашите пациенти по-хубав, по-приятен“, споделя доц. Яна Симова, началник на Отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен.

„Имаме възможност отскоро и в болница да изписваме подобни медикаменти, които значително подобряват качеството и количеството на живота на нашите пациенти и това е много важно, в най-ранния момент, още докато пациентът е за първи път в  болницата, да се инициира такава терапия“, добавя тя.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област Плевен болните са 11 005, в Област Враца – 5800.

За 2019 година болници в Плевен са отчели близо 6500 хоспитализации по повод на СН, във Враца – 1300.