Доц. Ангел Кунчев: С най-висока заболеваемост от COVID-19 е Плевен

Мерките са оправдани, заяви той

С най-висока заболеваемост е Плевен, а с най-ниска – Търговище. Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Продължават да се запазват значителните разлики, като водещи са Плевен със заболеваемост 553 на 100 000 човека, Кюстендил с 538, Враца – 500, Бургас – 496, София – 486, Шумен – 456 и Перник – 392. Изброените области са точно тези, които взеха решение за налагане на т.нар. локални допълнителни мерки и засягат преди всичко преминаването в електронна среда на обучението в училищата над 4. клас, носенето на маски на открити пространства при струпване на хора, ограничаване на работното време на заведенията с 1 час и ограничаване на дейност в някои градове на спортни прояви, фитнес зали. За мен това е абсолютно оправдано, защото на другия полюс са някои области със сравнително ниска заболеваемост, каквито са Търговище с 41 души на 100 000, Видин с 92, Кърджали със 106, Разград – 107 и Добрич – 169“, отчете Кунчев.

Той посочи още, че стремглаво расте процентът на положителни проби. „Преди седмици започнахме с процент на положителните проби под 4%, в момента сме над 20%“, допълни той.

Припомняме, че за изминалото денонощие броят на новите случаи на коронавирус в Плевенско  е 136, а общо от началото на пандемията - 8870.

По повод организирания пред РЗИ - Плевен протест министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви: "Днес в Плевен, при взетите мерки вчера, ще има протест. Като се съберат хората, какъв ще бъде ефектът от взетите мерки? Ефект ли ще бъде или дефект? Разумът трябва да бъде медицински".