Заради новите мерки: По прозорците на РЗИ - Плевен полетяха торти и пасти

Протестиращите поискаха обяснение как ще бъдат обезщетени за тези повече от 2 седмици, през които ще останат затворени

Собственици на заведения, магазини и фризьорски салони в Плевен излязоха на протест заради решението на местния областен кризисен щаб да бъдат затворени моловете за следващите две седмици.

По прозорците на Регионалната здравна инспекция полетяха торти и пасти. Протестиращите поискаха обяснение как ще бъдат обезщетени за тези повече от 2 седмици, през които ще останат затворени.

"Нося част от нереализираната си продукция. Има и друг много сериозен проблем, който е свързан с това, че когато местно РЗИ затваря бизнеса, ние нямаме право на никакви компенсации за затварянето”, заяви Огнян Георгиев пред Нова тв.

"Ние сме преценили на обсъждането на щаба, че моловете са опасно място с оглед разпространението на заразата. Те са големи търговски комплекси, в които влизат много хора. И при положение, че учениците минават на онлайн обучение 2 седмици, предотвратяваме точно тяхното попадане в тези молове”, заяви д-р Стоян Минчев, директор на РЗИ-Плевен.

От РЗИ уточниха още, че заповедта за затварянето на моловете ще бъде изпратена до министерството на икономиката с мнение потърпевшите да бъдат включени в социалните програми.

Плевенска област продължава да е лидер по заболеваемост – 600 на 100 000 са заболелите там.