Министър Каракачанов: Успяхме да обърнем погледа на обществото към армията

Mинистърът на отбраната присъства на бойния празник на гарнизона

Днес трябва да отдадем уважението си към българските воини - войници, сержанти и офицери, които са загивали за България; към воините, които са в резерва, както и към действащите български военнослужещи. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Плевен, днес, 16 март, където присъства на бойния празник на гарнизона. "Въпреки лошото време, въпреки пандемията, виждате, че армията е на своя пост“, подчерта той.

"Българската армия е на българския народ и служи основно на него“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към присъстващите във Военния клуб в Плевен в словото си по повод бойния празник на гарнизона. „В армията започнаха да се случват добри неща и съм сигурен, че ще продължат, без значение, кой ще е министър. Защото успяхме да убедим обществото, че армията е онази институция, без която няма как да съществува българската държава“, подчерта министър Каракачанов.

Той благодари на екипа, с който е работил последните години. „Ако не беше разбирането и подкрепата на мъжете и жените в униформа, нямаше как да постигнем тези няколко добри неща, които направихме“, подчерта министър Каракачанов. „Успяхме да повишим малко самочувствието на нашите военнослужещи и да обърнем погледа на обществото към армията. Когато преди 4 години станах министър, моето дълбоко притеснение беше, че няма да бъдем разбрани от обществото“, посочи още министър Каракачанов. „Разумните предложения от военната експертиза се постарахме да ги изпълним. Благодаря им за подкрепата и за компетентните становища. Когато настоявах за нещо, най-вече за пари за армията, винаги съм се аргументирал с военната експертиза, а не с политически причини“, посочи още министър Каракачанов.

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски“ си е поставило високата цел да стане водещо не само във висшето военно образование, а и сред учебните заведения в България и в Европа, каза още министър Каракачанов в словото си. „Може да го направи, това е въпрос на упорит труд и няколко години работа, подобно на Военноморското училище, което е второ в света“, подчерта той.

В отговор на въпрос на журналисти министър Каракачанов посочи, че предприетите действия за преодоляване на некомплекта във Въоръжените сили дават резултат. „Заедно с военното ръководство на Министерството на отбраната, с командирите на видовете въоръжени сили, и благодарение и на медиите, които отразяват кампанията „Бъди войник“, проблемът започва да се решава. Преди 4 години по-малко от един човек кандидатстваше за едно място. Сега за едно място средно се съревновават около 4 души, а има формирования, където кандидатите за едно място са средно по 12, 15 души“, посочи той.

По думите му - това е пътят, и ако се продължи с подобна политика, некомплектът може да бъде преодолян до 3 - 4 години. "Когато подобряваш социалния пакет, даваш достойно възнаграждение на военнослужещите, военната професия става престижна; когато извадиш армията пред обществото (а не само да я гледат по телевизията на Гергьовден), хората не само виждат, че има Българска армия, но заявяват и желание да бъдат част от нея“, посочи той.

"С възможността за доброволната военна служба много млади момчета и момичета могат да получат умения като военнослужещи. Тези от тях, които преценят, че това е тяхното призвание, могат да останат в армията като кадрови военнослужещи“, каза още министърът на отбраната. „Надявам се, един ден да решим и проблема с наборната военна служба“, добави той. По думите му - наборната военна служба генерално решава проблемите с окомплектоването на личния състав, с резерва на Въоръжените сили, допринася за възпитанието на младите хора, а примерите с Европа в последните години са в подобна насока.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поднесе цветя пред паметниците на 4-и пехотен Плевенски полк и на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Пред паметта на героите се поклони и генерал-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили. С министерска заповед с предметна награда беше отличен полковник доц. д-р Мануш Христов, преподавател във ВВВУ. Началникът на гарнизон Плевен бригаден генерал Юлиян Радойски връчи на министъра на отбраната Красимир Каракачанов офицерска сабя за личния му принос и доказани заслуги за възстановяването на ВВВУ и институционалното му изграждане.