Заболеваемостта от COVID-19 у нас се е увеличила с 94% за последните две седмици

По 14-дневна смъртност от коронавирус сме на 4-то място в ЕС и на 1-во на Балканския полуостров

По 14-дневна смъртност от коронавирус сме на 4-то място в ЕС и на 1-во на Балканския полуостров. Това каза на брифингa в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заболеваемостта от COVID-19  у нас се е увеличила с 94% за последните две седмици.

"Данните за 14-дневната заболеваемост в ЕС за изтеклия период са следните: заболеваемостта в България достигна 483 на 100 000, което ни отрежда 9-о място в ЕС, след Чехия, Естония, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия. На трето място сме на Балканския полуостров. По отношение на 14-дневната смъртност, която за периода достига 11 на 100 000, сме на 4-то място в ЕС, след Словакия, Чехия и Унгария и на 1-во на Балканския полуостров“, допълни той.

Доц. Кунчев отчете и данните за страната, като посочи, че с изключение на Търговище, цялата страна попада в т.нар. „червена зона“.

"Като цифри с най-голяма заболеваемост за този период е Бургас, следван от Плевен, София, Враца и Кюстендил – това са областите със заболеваемост над 600 над 100 000 души. С най-малка са Търговище, Видин, Разград и Кърджали“, допълни той.

По думите му вълната на коронавируса, предизвикана от английския му вариант, е обхванала целия континент, като в момента най-високите стойности са в Централна Европа и на Балканите. Доц. Кунчев подчерта, че това е наложило в България да се наложат по-строги противоепидемични мерки, без да се стига до крайности като вечерен час и забрана за излизане от вкъщи.