Проф. Григор Горчев: Залагаме на стабилност и надграждане

"Плевен има географско предимство и трябва да го използваме", подчерта Мирослав Петров

На три основни стълба, с които страната ще бъде изведена напред, залага в програмата си коалицията ГЕРБ - СДС. Това заяви днес в пресклуба на БТА Мирослав Петров, областен управител на Плевен, областен координатор на ГЕРБ и втори в листата на кандидатите за народни представители. В представянето на управленската програма участваха още проф. д-р Григор Горчев, Пламен Тачев, проф. Димитър Господинов, Албена Тотева, Десислава Панталеева и Александър Николов.

"Залагаме на три основни стълба в програмата, с които ще изведем страната ни напред: модернизация на инфраструктурата, продължаване на реформите, инвестиции в образованието и здравеопазването. Програмата обхваща планирани цели и дейности във всеки от публичните сектори. Част от целите са преодоляване на здравната криза, изграждане ефективно здравеопазване, целенасочено и дългосрочни инвестиции в хора, образование, наука и култура. Икономически растеж на регионите, в частност Плевен и инфраструктурни проекти. Осигуряване на справедливост в обществото, правосъдие и борба с корупцията", заяви Петров. "Залагаме 100 милиарда евро БВП, 2000 лева средна работна заплата и 1000 лева минимална работна заплата", допълни той.

Мирослав Петров изтъкна редица инфраструктурни проекти, които ще развият Северна България и конкретно на Плевен. От думите му стана ясно, че на 23 март започва рехабилитацията и разширяването на пътя от пътен възел „Плама“ в посока Боаза, който ще е алтернативен път до АМ "Хемус" до завършването на последния ЛОТ. Напредва и проектът за гражданско летище и карготерминал край Плевен на базата на летище Долна Митрополия. Предстои развитие на западна индустриална зона /Плама - Опанец/. "Имаме географско предимство и трябва да го използваме", подчерта Петров.

Водачът на листата, член.-кор.проф.д-р Григор Горчев, акцентира върху нуждата от стабилизиране системата на здравеопазването.

"Всяко рязко движение или смяна на модела би довело до напрежение и хаос,", заяви световноизвестният български онкохирург. Според него е време в България да се говори за качество на лечебния процес и укрепване на екипите по места, на областните и общински болници. Проф. Горчев отбеляза, че вече са направени първите стъпки към електронизация на здравеопазването. "Системата е много чувствителна. Работил съм в САЩ, в Западна Европа и знам плюсовете и минусите на тези системи. Трябва да знаем, че здравеопазването вече е много скъпа дейност и е нужно да се съсредоточим върху качествено лечение, а това може да се постигне с национален консенсус между всички партии. Накратко - залагаме на стабилност и надграждане.", бе категоричен проф. Горчев.

Проф. Господинов допълни, че стратегическата цел е подобряване на здравето на нацията и е голяма ролята на медиците от листата на ГЕРБ да се постигне това. По думите му заплащането в тази сфера трябва да се движи 3:2:1 съответно на лекари, медицински сестри и санитари. Професорът отбеляза необходимост от оптимизиране на медицинското образование и преодоляване проблема с изтичане на кадри в чужбина.

Албена Тотева заяви, че приоритетно ще има инвестиции за професионалната реализация на учителите, като тяхното месечно възнаграждение ще се движи над средната заплата за страната.