Третокласниците на НУ "Отец Паисий" честваха 100 години от рождението на Борис Априлов

Учениците имаха необичаен онлайн урок п

Третокласниците от НУ "Отец Паисий" имаха необичаен онлайн урок под мотото "Животът е приключение". По случай честването на 100 години от рождението на Борис Априлов, РБ "Христо Смирненски" им гостува в платформата Teams, където се бяха събрали 73 участника. Библиотекарите от детския отдел на библиотеката разказаха на учениците за живота и творчеството на Борис Априлов и неговия герой Лиско, който може да се мери по популярност с Мечо Пух и Пипи Дългото чорапче. Неслучайно поколения деца и техните родители са израсли с неговите приключения в търсене на мечтата за един по-дружелюбен свят. Книжката се появява за пръв път на бял свят през 1957 г. Близо 65 години, тя продължава да вълнува своите малки читатели.

Доказателство за това бе и ентусиазмът, с който 12 третокласника драматизираха откъса "Един паметен ден" пред своите съученици и гостите от библиотеката. Така всички научиха кои са приятелите на Лиско в неговите приключения, пълни с изненади и премеждия, но и с кураж и оптимизъм.

В ролята на Лиско се представи Александър Славов. Партнираха му Ванеса Румянова /мама Лиса/, Кристиян Илиев /татко Лисан/, Валерия Владимировав /Хитруша/, Василена Енчева /Рунтавка/, Венислав Домеников /сърненцето Еди/, Ива Херувимова /майка сърна Грациоза/, Цветелина Кръстева /свраката Нешка/, Александър Пъшев /катеричката Сивелка/ и Християн Игнатов /магарето Философ/. Разказвачи бяха Лора Банкова и Василена Енчева. Урокът завърши със занимателна задача. Учениците подредиха от разбъркани думи, мисли на героите от драматизирания откъс.