Доц. Кунчев: Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май

Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората, каза той

Най-вероятно ще се наложи и май месец да е налице извънредната епидемиологична ситуация, но трябва да има отговорни парламент и правителство, които да вземат решение. Да, започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април. Това заяви в "Денят започва" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим", каза доц. Кунчев.

"Още при предишната заповед за мерките, която министърът издава, първата точка там е, че предлагам такова удължаване на извънредната епидемиологична ситуация за един месец. Тук проблемът е чисто организационен. При положение, че тече процесът по съставяне на ново правителство, ще има ли кой да вземе това решение. По данните, които имаме, да, пречупихме линията, имаме лек спад, но той няма как да е толкова бърз и да кажем, че в края на април всичко ще е приключило. Най-вероятно ще се наложи и май месец да е налице. Ако пък данните са подобрят изключително много, може и да не удължаваме. Малко ме плаши тая неяснота, защото в ситуацията, в която се намираме, трябва да има отговорни и парламент, и правителство, които да вземат решение“, подчерта доц. Кунчев.

Според него при ваксинация с "Астра Зенека" повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви.

Доц. Кунчев каза, че рискът от странични реакции след ваксинация е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията.

"Много ми хареса едно изчисление, което един от колегите, работещ епидемиолог в Центъра по заразни и паразитни болести беше направил труда да изчисли. При тези обявени случаи в цяла Европа, включително Великобритания, на случаи на такива нежелани реакции, шансът ви да развиете същите реакции, същите тромбози, ако сте неимунизиран и изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото да ги получите от ваксинацията", каза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че няма как да се издаде сертификат за ваксинация, ако не е поставена втората доза на ваксината.