Приета е Национална програма за подобряването на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.

Целта е да се осигури устойчивост и да се надградят постигнатите резултати в областта на майчиното и детското здравe

Министерският съвет прие Национална програма за подобряването на майчиното и детско здраве 2021-2030 г. Целта е да се осигури устойчивост и да се надградят постигнатите резултати в областта на майчиното и детското здраве.

През последните години се наблюдава трайна тенденция към ежегодно понижаване на коефициента на детската смъртност, като нивото за периода 2014 - 2018 г. намалява от 7.4 на 1 000 живородени деца до 5.6 за 2019 г.

Приоритетите на Национална програма за подобряването на майчиното и детско здраве 2021-2030 г. са определени въз основа на анализ на здравно-демографските данни и идентифицираните предизвикателства в областта на майчиното и детското здраве. Като фокус са изведени активната промоция на здраве, повишаването на качеството и обхвата на медицинските грижи, подобряването на компетенциите на медицински и немедицински специалисти, развитието на здравни и интегрирани здравно-социални услуги с цел превенция на усложненията при деца с хронични заболявания и увреждания.

За реализацията на целите ще допринесе изграждането на Национална педиатрична болница, разширяването дейността на Здравно-консултативните центрове за майчино и детско здраве, както и създаването на Центрове за комплексно обслужване за деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ) във всички области на страната. Предвижда се и изграждането на 26 резидентни интегрирани здравно-социални услуги за деца с увреждания, които имат нужда от постоянни медицински грижи, както и за деца с високорисково поведение.