Mитрополит Григорий положи основният камък на параклиса "Св. Параскева" в с. Искър

Хората в селото от години мечтаят да имат храм, в който да се помолят и да запалят свещ

В центъра на село Искър се състоя тържествен водосвет с полагане на основния камък и първа копка на параклиса "Св. Параскева". Богослужението води Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, придружаван от духовни лица от Великотърновската епархия и нашата духовна околия. В церемонията участваха и кметът на Община Гулянци – Лъчезар Яков, кметският наместник на Искър – Стефан Тодоров и инициаторът за построяването на параклиса – Димитър Димитров.

Митрополит Григорий се обърна към присъстващите и изрази надежда, че в новия храм ще се случват повече венчавки и кръщавки. Той поздрави инициатора и всички съмишленици и благодетели на святото дело. Обърна се специално и към кмета на общината с благодарност за оказаната финансова помощ за строежа и съдействието при отреждането на терена. После заедно те направиха първата копка, положиха основните камъни и Митрополит Григорий освети мястото.

Хората от Искър споделят, че от години мечтаят да имат храм, в който да се помолят и да запалят свещ и сега са развълнувани от събитието.

"Много сме благодарни на Митко. Той е млад, инициативен и милее за Искър.“ – казват възрастните и допълват: "Щом се е захванал, ще доведе работата до край.“ Димитър Димитров се ангажира с нелеката задача за построяването на параклис в селото, след като се завръща в България от странство зад граница. Организира дарителска акция и задвижва тежкото колело на поредица от процедури, проектиране, разрешителни. По пътя си среща много добри и отзивчиви хора и в крайна сметка заедно извървяват трудния път до днес. „Предстои ни още много работа от тук нататък.“ – споделя двигателят на инициативата Димитър. – „На първо място трябва да досъберем средствата необходими за завършването на грубия строеж. Общо са нужни 49 400 лева. До момента имаме събрани над 9 000 лева от дарения и 10 000 лева от Община Гулянци. Искам да благодаря на всички дарители и благодетели, които направиха възможна нашата мечта. Специална благодарност и на кмета Лъчезар Яков, който от първата ни среща показа съпричастност с идеята и в последствие го доказа с дела – осигури терен, финансиране с 10 000 лева и пълно съдействие при изготвянето на необходимата документация. Вярвам, че с безкористната помощ и силната вяра на толкова много хора, след няколко месеца ще имаме храм.“

Всеки, който желае и има възможност може да подпомогне каузата на Димитър и хората от село Искър, чрез SMS с текст ISKAR на номер 17 777 за всички мобилни оператори или с паричен превод по дарителска сметка за строителство на параклис „Света Параскева” в с. Искър, община Гулянци:

IBAN: BG80 STSA 9300 0026 5263 07 BIC: STSABGSF

При банка „ДСК” ЕАД

Титуляр на сметката: Храм „Света Параскева”

Основание за вноската: Дарение за параклис „Света Параскева”