Инспекцията по труда засилва контрола в селското стопанство

Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работна сила

Инспекцията по труда засилва допълнително контрола в сектор “Селско стопанство“ предвид затоплянето на времето и активизирането на дейностите в него. За целта ще бъдат увеличени екипите, проверяващи в сектора, с инспектори по труда, осъществяващи контрол в други икономически дейности. Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работна сила, съобщиха от инспекцията по труда.

Секторът е един от най-рисковите по отношение използването на недеклариран труд и по осигуряването на здраве и безопасност при работа. Поради това ежегодно в него се извършват около 10% от всички проверки на ИА ГИТ. През 2020 г. в селското стопанство са извършени 3567 бр. проверки. Констатираните нарушения са 10 464 бр., от които 6422 бр. са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа и 4028 бр. – по изпълнение на трудовите правоотношения. Случаите на работа без трудов договор, установени в сектора през 2020 г., са 207 бр. от 2641 бр. общо.

Работниците в селското стопанство трябва да бъдат наети на трудов договор. Сключването на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа е само един от начините за законосъобразно наемане на работна сила в сектора. От 2021 г. тютюнопроизводителите също имат право да наемат работници с т.нар. еднодневни трудови договори. Наетите на тях не губят право на социално подпомагане и осигуряване и в същото време се осигуряват във фонд „Пенсии“ и във фонд „Трудова злополука и професионална болест“.

Осигурителните вноски се внасят авансово, преди заявяването на образците на еднодневни трудови договори. Земеделските стопани, обработващи плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, и тютюнопроизводителите могат да заявят образци по всяко време, дори извънработното за администрацията, чрез специално разработения софтуер за предоставянето им. Той позволява автоматично генериране на веднъж вече въведени данни на наети лица, калкулатор за дължими осигурителни вноски и данъци за сметка на наетите, чистата сума за получаване и др. Назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ помощник-инспектори могат да представят функционалностите на системата. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Повече информация за предоставянето на образци на еднодневни договори е публикувана в сайта на ИА „Главна инспекция по труда“, в рубриката „За работодатели и работещи“, подрубрика „Трудови договори по чл. 114а от КТ“ https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/list/401

От началото на годината 225 земеделски стопани са заявили общо 35 647 бр. образци на еднодневни трудови договори, от които за 4 часа – 4270 бр. Основно договорите са за отглеждане на лозя – винени, ябълки, ягоди и лавандула.