Мавзолеят грейна в червено по повод Световния ден на хемофилията

Всяка година светът отбелязва Деня на хемофилията - акт, с който обществото изразява съпричастност към засегнатите от това заболяване.

В света за 75% от пациентите все още не е осигурено адекватно лечение и грижи. Хемофилията е заболяване, при което организмът на болния не изработва някоя от съставките на кръвта, участваща в процеса на нейното съсирване. С лечение и правилна грижа приблизително 400 000 човека с хемофилия от цял свят биха могли да водят нормален начин на живот. Без лечение хемофилията може да доведе до обилно кървене, силна болка, тежки ставни изменения, инвалидизация в ранна възраст и не на последно място - малка преживяемост на тези пациенти.

"Хората с тази болест са хора като всички нас. Те могат и трябва да бъдат пълноценни членове на обществото ни! В акт на съпричастност към тях по вече създадена традиция в Плевен за пореден път отбелязахме Световния ден на хемофилията, осветявайки в червено символа на Плевен - Мавзолея "Св.Георги Победоносец". Благодаря на Бойко Гаргов за личния ангажимент, както и на момчетата от "Рули"- ООД за безплатното техническо обезпечаване на инициативата!", написа кметът Георг Спартански на профила си във Фейсбук.