Плевенските ротарианци финализираха кампанията си "Да спасим човешки животи в битката с COVID 19"

Близо 88 000 лева са вложени в апаратура

В навечерието на най-светлия християнски празник Ротари клуб Плевен Центрум финализира официално своята успешна кампания „Да спасим човешки животи в битката с COVID 19” и даде публично отчет за разходваните средства. Даренията бяха насочени към закупуване на апаратура и оборудване за извличане и обработка на кръвна плазма за Районния център по трансфузионна хематология в Плевен (РЦТХ-Плевен). Припомняме, че Секторът за кръвна плазма в получи оторизация и интензивно работи от 10 декември, като в последващите месеци той бе допълнително оборудван.

Николай Савов, президент на Ротари клуб Плевен Центрум, отчете резултатите от кампанията: „Започнахме акцията в средата на м.ноември, когато епидемията беше във вихъра си и единственият лъч надежда за болните от коронавирус беше преливането на кръвна плазма. Тогава се обърнахме към нашата общественост, към бизнеса, към хората. Те откликнаха и надминаха нашите очаквания. Затова ние успяхме чрез тях да направим толкова технологично съвременен и модерен в интериорно отношение център. Сумата, която успяхме да съберем, е точно 87 889.45 лева. С изключение на малки разходи от порядъка на 200 лв. за рекламни материали, цялата останала сума до стотинка е вложена за оборудване. Техниката е доставена, всичко е налице, като нашата идея беше да направим такъв център, в който пациентите да се чувстват комфортно и уютно. Затова в центъра са поставени картини и беше закупен 65-инчов телевизор. Правим сега този отчет, защото през м.декември поръчахме от Германия два високотехнологични стола, последна дума на техниката, водени от мисълта за удобството на дарителите с големи сърца. Столовете са не само удобни, а и правят фин, лек масаж на гърба, докато трае процедурата по даряване. Двата стола не бяха налични на склад, дойдоха преди десетина дни, затова сега даваме този цялостен отчет. Благодаря още веднъж на всички хора – на бизнеса, на обществото, на нашите приятелски организации, на гражданите, които се отзоваха! Надявам се, че и в бъдеще ще бъдат така любезни да се отзовават на нашите инициативи“.

„Благодарим на Вас и на дарителите, че успяхме да достигнем едно европейско ниво и оборудването ни е както на един център в Англия или Франция. Вие реагирахте много бързо, така че да успеем спешно да отговорим на изискванията за такъв център, а те са много високи. Благодарение на кампанията създадохме добри условия и за дарителите, защото е важно те да имат комфорт по време на процедурата, която  продължава между 30 и 40 минути“, заявиха в отговор медиците от РЦТХ-Плевен.

Плевенската Кръвна банка обслужва освен здравните заведения в Плевенска област, също и болниците в областите Русе, Разград, Габрово, Велико Търново и Ловеч. „За тези 4 месеца 148 единици аферезна реконвалесцентна плазма са експедирани за здравни заведения извън Плевен, около 35 единици са експедираните единици за здравни заведения в града. Тези данни показват, че здравните заведения в региона в момента работят по-активно с този нов кръвен продукт, който предоставяме, разчитат на реконвалесцентната плазма“, каза днес д-р Нели Досева, и.д.директор на РЦТХ-Плевен. „Имаме дарители за плазмафереза. Лично за себе си съм изключително щастлив от това, че идват истински дарители. При даването на кръв следва период от 2 месеца, в който не може да се дари, а при този метод може да се дари повторно след няколко дни. Ние вече имаме база данни с дарители и когато трябва плазма от дадена кръвна група, се обаждаме да ги поканим“, разказа д-р Ваньо Данов, началник отделение в РЦТХ –Плевен и ръководител на Кабинета за аферезни процедури.

„След произвеждането й реконвалесцентната плазма може да се съхранява две години“, обясни д-р Досева. По думите й, това ще даде възможност, след като се овладее третата вълна, да се натрупа депо, т.е. при евентуално ново възобновяване на инфекцията да има наличност и веднага да се предостави този продукт на лечебните заведения. Към момента няма големи наличности и всичко, което се произведе, се експедира към здравните заведения. Затова специалистите призоваха дарителите да не се отказват и да продължават да даряват.

„Оборудването в новия сектор ще се използва и в бъдеще, не само за лечение на COVID 19. Възможно е в бъдеще да се създаде организация на европейско ниво, за да се извличат само антителата от плазмата“, споделиха идеята си за бъдещо приложение на продукта плевенските медици. Така ще стане възможно плазмата да се прилага в много по-ранен етап на заболяването като профилактично средство, по аналогия с известния в миналото препарат Гама-глобулин за Хепатит А. „Апаратурата би могла да се използва и за други съставки след време, така че приложението ще се разшири и ползата от нея няма да приключи с края на COVID-инфекцията“, подчерта д-р Данов.

Обща сума - 87 889.45 лв.

Закупени и доставени в РЦТХ-Плевен:

Апарат за плазмофереза – 1 бр.

Сетове и разтвори за апартна афереза – 54 броя

Автоматичен хематологичен анализатор – 1 брой

Специализирана хладилна камера – 1 брой

Стерилно свързващо устройство – 1 брой

 Силър – 1 бр.

 Лабораторна везна – 1 бр.

 Кръводарителски стол, закупен по спешност от наличните – 1 бр.

 Високотехнологичен кръводарителски стол – 2 бр.

 65-инчов телевизор.