Плевен ще отбележи Световния ден на пулмоналната хипертония

Инициативата е на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония

На 5 май 2021 г. от 19.00 до 23.00 ч. параклисът-мавзолей "Св. Георги Победоносец" в Плевен ще засвети в синьо, в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и коварна болест "на сините устни" – пулмоналната хипертония. Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм.

Инициативата е на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония, член на Националната пациентска организация.

По същото време ще бъдат осветени Националния дворец на културата в София,  сградата на Командването на военноморските сили във Варна, сградата на община Бургас и Камбанарията, намираща се в близост до монумента "Света Богородица" в Хасково.

"С пулмоналната хипертония всекидневна битка водят 130 пациенти с рядка форма на болестта, а общо 500 българи страдат от различни видове на заболяването. Пациентите с пулмонална хипертония са зависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За съжаление, в условията на пандемия, нашите пациентите могат да останат без кислородни апарати, защото е налице тенденция за презапасяване с тези важни медицински изделия“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Въпреки усилията на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпоструваща интравенозна терапия, която също не е достъпна у нас. За тях животоспасяваща е трансплантацията на бял дроб – проблем, който у нас продължава да е нерешим с години.