Честит празник, Плевен! (Снимки)

Датата е обявена за Празник на града с решение на Общинския съвет през 2001 г.

С тържествено издигане на знамената на централния площад „Възраждане“, в присъствието на десетки плевенчани и гости на града, започна празничният 15 май за Плевен. Датата е обявена за Празник на града с решение на Общинския съвет през 2001 г. С решението се възстановява Пролетният плевенски панаир - едно от най-мащабните стопански събития за страната ни в миналото, провеждал се през третата седмица на май.

За празничния ритуал на пл. „Възраждане“ бяха представители на държавната и местна власт, на политически сили, институции, дейци на образованието и културата, много деца със своите родители. Сред гостите на Плевен днес са и посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова и посланикът на Република Беларус Александър Лукашевич.

Свещеници от православните храмове в града отслужиха празничен молебен за здраве и благоденствие на плевенчани, след което приветствие отправи кметът на Общината Георг Спартански. Прочетен бе и поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев до ръководството на Община Плевен и жителите и гостите на града по случай празника на Плевен.

Празничната церемония продължи с тържествено връчване на званието "Почетен гражданин на Община Плевен" на проф. Пламен Джуров. С Решение №162 от 30.04.2020 г. на Общински съвет - Плевен, маестро Джуров е удостоен с почетното звание за своя изключителен принос и постижения в областта на изкуството и утвърждаване името на родния град. Днес званието му бе връчено от председателя на Общинския съвет Мартин Митев и кмета на Общината Георг Спартански.

Празникът на Плевен продължи с музикален поздрав от Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, вокална група „Арлекино“ при НЧ „Съгласие 1869“ и Биг Бенд Плевен.