Посланикът на Беларус посети Медицински университет – Плевен

Н.П. Александър Лукашевич бе посрещнат от ректора проф. д-р Добромир Димитров

Посланикът на Беларус Н.П. Александър Лукашевич бе посрещнат от проф. д-р Добромир Димитров, ректор на Медицински университет – Плевен, на работно посещение на 15 май – Празника на града. Те проведоха работна среща за обсъждане на перспективите за бъдещо сътрудничество в областта на обучението на студенти от Беларус в англоезичен курс по медицина и научноизследователската дейност.

Професор Димитров представи кратка визитка на висшето училище с неговите конкурентни предимства – роботизирана хирургия, фокусираната ултразвукова хирургия, телемедицина и 3D медицина, които го открояват на картата на висшето медицинско образование у нас и в Европа, привличайки нарастващ брой български и чуждестранни студенти. Професор Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, изтъкна факта, че МУ-Плевен е първият медицински университет в страната, който е въвел англоезично обучение по медицина за чуждестранни студенти през 1997 г.

В момента висшето училище обучава над 3200 студенти, от които 1100 са чуждестранни граждани от 48 страни от цял свят. Дипломираните випуски лекари-чуждестранни граждани са намерили успешна професионална реализация в САЩ, Европа, Индия и Австралия и днес са достойни посланици на МУ-Плевен по света.

Професор Димитров показа на официалните гости високотехнологичния профил на МУ-Плевен – Центъра за компетентност с новоразкритите лаборатории за 3D принтиране и 3D биопринтиране, прецизна онкология и геномна медицина и VR студиото за 360-градусово наблюдение над операционната зала.

В Телекомуникационния център Н.П. Александър Лукашевич разгледа експозицията „История на минимално инвазивната хирургия“, където е изложена миниатюра на роботизираната система Da Vinci и се потопи в оперативна интервенция през очите на хирурга в 3D студиото.

На края на срещата във виртуалната зала на Телекомуникационния център гостите се докоснаха до последното високотехнологично решение в обучението – с очила за добавена реалност навлязоха в анатомични органи, за да разгледат тяхната структура в детайли.