Военни и цивилни служители от ЕЦНП - Плевен отбелязаха 145 години от гибелта на Христо Ботев

Бяха поднесени венци пред паметника на поета-революционер във войскови район 1163 – гр. Плевен

С поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев във войскови район 1163 – гр. Плевен, военнослужещите и цивилните служители от Единен център за начална подготовка отбелязаха 145 години от гибелта на поета-революционер.

През 1876 г. 205 млади мъже слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя.

Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави" - убеден е той. Днес Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки българин. От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.