Плевен посреща Международния фестивал "Акордеомания 2021"

Събитието е с организатори Сдружение Акордеомания арт и НУИ "Панайот Пипков" – Плевен

Международен фестивал "Акордеомания 2021" се провежда в Плевен от 1 до 4 юли 2021 г. Събитието е с организатори Сдружение Акордеомания арт и Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" – Плевен. То се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд "Култура".

Международен акордеонен фестивал "Акордеомания" е платформа за оживен творчески и интелектуален обмен между международно признати творци и преподаватели с млади и талантливи музиканти от цял свят, на които ще предложат нови идеи, възможности за творческо израстване и изграждане на контакти за бъдещи професионални кариери.

Международен фестивал "Акордеомания" е единственото събитие в България, което предлага – конкуренция (международен и национален конкурс), обмяна на опит (акордеонна академия), концерти и творчески контакти с едни от най-големите имена в акордеонното изкуство.

Фестивалът включва

Международен акордеонен конкурс "Акордеомания" в 10 категории, разпределени в 3 направления: класика, камерна, виртуозна и забавна музика.

Национален акордеонен конкурс "Акордеомания" в три възрастови групи за индивидуални изпълнители, включени в Програма на мерките за закрила на  деца с изявени дарби таланти 2021.

В  Международен и Национален акордеонен конкурс Акордеомания ще се проведе национална селекция на изпълнители за допускане до участие в Световен трофей на акордеона 2021, организиран от Световната конфедерация на акордеона (Confédération Mondiale de l’Accordéon).

Международно жури от Русия, Франция, Сърбия и България ще оценява участниците в конкурсите.

Акордеонна академия предлага на участниците:

Майсторски класове на педагози и изпълнители с международна известност – Юрий Шишкин  (Руска Федерация), Фредерик Дешам (Франция).

Ново в акордеонна академия е Workshop Zone с признати специалисти – лектори в семинар за професионално развитие в областта на акордеонното изкуство:

Фредерик Дeшам - председател на Световната конфедерация на акордеона и международно признат професор - ръководител на майсторски класове в цял свят.

Юрий Шишкин - заслужил артист на Руската федерация, концертиращ изпълнител и почетен вицепрезидент на Международната конфедерация на акордеонистите.

Виктор Мелник - известен с майсторството си в Европа, лектор по теми за развитие, устройство, ремонт и поддръжка на акордеона, консултант на световно известни фирми и производители.

В Уъркшоп зона акордеонната общност ще се срещне с двама млади, успели български изпълнители - Стоян Караиванов и Христо Златков. 

Стоян Караиванов - концертиращ изпълнител на бандонеон и баян, отличен с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата;

Христо Златков – автор на съвременни фолклорни композиции за акордеон, преподавател, изпълнител на жанрова и народна музика;

Концерти в рамките на фестивала ще изнесат:

Лука Симич от Сърбия, носител на първа награда в VI категория от Международен конкурс „Акордеомания“ 2019;

Стоян Караиванов (бандонеон и баян) и Доач Бездюз (пиано) - Турция;

Юрий Шишкин (баян) - концертиращ изпълнител, доцент по акордеон в Ростовска държавна консерватория „Сергей Рахманинов“;

Концертите и Международен и Национален акордеонен конкурс „Акордеомания 2021“ са със свободен достъп за гости и  общественост.