Инспекцията по труда напомня, че работата в жегите създава риск за тежки трудови инциденти - pleven.utre.bg

Инспекцията по труда напомня, че работата в жегите създава риск за тежки трудови инциденти

14 юли 2021, 14:58 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Работата при високи температури създава риск за инфаркти и инсулти

По повод прогнозите за опасно горещо време Инспекцията по труда отново напомня на работодателите, че законът им вменява задължението да въведат мерки за минимизиране на риска при работа в прегряващ микроклимат. Работата при високи температури, освен че намалява работоспособността и създава риск за инфаркти и инсулти, е предпоставка и за тежки трудови инциденти най-вече заради забавените рефлекси на работещите. Поради тази причина Инспекцията по труда съветва дори при работа на открито такива мерки да бъдат въведени, макар че работодателите все още не са задължени, тъй като подаденият код за опасни климатични явления е жълт.

Подробно задълженията на работодателите, както и предложения за мерки, които могат да предприемат, са разписани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Съгласно нея, независимо от кодовете за опасни климатични явления, при работа на закрито са регламентирани оптимални температури в работните помещения, които могат да бъдат между 18 и 25 градуса според типа работа.

При определени условия са определени и допустими температури, които могат да достигнат и до 33 градуса. При работа на открито мерките са задължителни при подадени оранжеви и червени кодове.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета