Кукленият фестивал "Шарено петле" вдига завеси днес за четвърти път

Културното събитие ще се проведе в пет поредни дни на различни сцени в ДКТ "Ив. Радоев" и парка на РИМ

С рекордни в историята си 20 постановки вдига завеси днес Четвъртият фестивал за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". Официалното откриване ще се състои в 18.00 часа тази вечер пред сградата на Драматично-кукления театър "Ив. Радоев", съобщиха на среща с журналисти представителите на съорганизаторите – Стефка Григорова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Плевен, директорът на ДКТ "Ив. Радоев" Васил Василев и селекционерът на Фестивала Калина Вагенщайн.

Културното събитие ще се проведе в пет поредни дни на различни сцени в ДКТ "Ив. Радоев" и парка  на Регионалния исторически музей. Представленията ще покажат разнообразие от стилове, с което ще се демонстрират богатите възможности на кукленото изкуство. Амбицията на организаторите е да има сериозно международно участие, но поради ограниченията, свързани с пандемията, то ще се осъществи най-вероятно следващата година. За първи път част от програмата ще бъде изнесена в градовете Славяново и Долни Дъбник, което разширява периметъра на Фестивала.

С всяко следващо издание „Шарено петле” се утвърждава и надгражда, което поставя Плевен на картата на големите дългогодишни куклени фестивали в страната, сподели удовлетворението си директорът на ДКТ "Ив. Радоев" Васил Василев.

В първия ден на програмата малчуганите могат да гледат спектакъла за един зрител „Театромат” от 16.00 часа, след откриването в 18.00 ч. за възрастни ще бъде представена премиерата на ДКТ "Ив. Радоеw" "Ученикът на смъртта" от 19.00 часа, а от 21.00 часа /също само за възрастни/ - „Упс, аз ли го казах?”. И трите  постановки ще се играят в ДКТ "Ив Радоев".