Венци Катинов взе участие в неформално заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи"

Заседанието се проведе в Бърдо при Кран, Словения, в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС

Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов взе участие в неформално заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи".

Заседанието се проведе в Бърдо при Кран, Словения, в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС. Една от основните теми, обсъждани във формата, бе свързана с борбата с престъпността в дигиталната ера. Участниците дискутираха възможностите за използване на модерните технологии за целите на правоприлагането и при зачитане на основните права и свободи на гражданите. България изрази подкрепа за всички платформи за обмен на най-добри практики, насърчаване на иновативни решения и развитие на технологичния капацитет на ЕС, което да повиши ефективността в дейността на правоприлагащите органи.  

По време на неформалното заседание бе обсъдено и сътрудничеството със Западните Балкани в рамките на процеса Бърдо. Бяха очертани приоритетни области, в които ЕС може да подпомогне страните от Западните Балкани и по-специално противодействието на нелегалната миграция, трафика на хора, наркотици и оръжия, тероризма, както и сексуалната експлоатация на деца онлайн. България изрази позицията, че страните от региона са наши партньори и трябва да бъдат част от европейските решения, заяви готовност за подкрепа както на двустранно ниво, така и в рамките на работещите регионални формати. Следва да продължи процесът на интеграция на Западните Балкани към европейските политики и стандарти.

Друг важен акцент бе поставен на стъпките по отношение на Пакта по миграция и убежище. Изразена бе българската позиция да бъде завършена реформата на Общата европейска система за убежище, като се запази балансът между солидарност и отговорност.

Сред дискутираните теми бе и новата Стратегия за Шенген. Бяха обсъдени перспективите за завръщане към нормалното функциониране на Шенгенското пространство. България отбеляза, че повторното въвеждане на граничен контрол следва да бъде изключение, основано на ясни правила и срокове и да се използва като крайна мярка. Темата бе възможност отново да се постави въпросът за разширяването на Шенген и приемането на България, Румъния и Хърватия като пълноправни членове.