"Традиция" – Плевен с презентация на реконструкторски събор "Шумен през вековете"

Реконструктори от цялата страна представиха най-интересното от живота на предците ни от Античността до Второто българско царство

В Историко-археологическият резерват "Шуменска крепост", гр. Шумен се проведе лагер-семинар под надслов "Шумен през вековете". Събитието се организира от Регионален исторически музей и местния клон на Национално дружество "Традиция".

Реконструктори от цялата страна представиха най-интересното от живота на предците ни от Античността до Второто българско царство.

Милен Първанов, Иван Томов и Драгомир Тотков - представители на Регионален клон "Традиция" - Плевен, запознаха присъстващите с типичното за траките въоръжение, както и особености на различните племенни групи: трибали, меди, одриси, беси и др. Плевенчаните изложиха реплики на традиционните оръжия: ронфея, махайра, сика и видове акинаци. Също така разнообразни шлемове и пелти (дървен щит с формата на полумесец изработен от вплетени пръчки), облекло бит и култура на тракийските племена.

Вечерта се проведоха и различни дисциплини от състезателен характер, единоборства, стрелба с лък и тактически занимания в строй.