В Плевен се проведе заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19

Директорът на РЗИ – Плевен запозна присъстващите с актуалната противоепидемиологична обстановка

В сградата на Областна администрация – Плевен днес се състоя заседание на сформирания Областен кризисен щаб за борба с Covid-19, председателстван от областния управител Марио Тодоров. Той откри заседанието и представи заповедта от Министъра на здравеопазването- д- р Стойчо Кацаров за приети с Решение No 518 на Министерския съвет от 15 юли 2021г. Национален оперативен план за справяне с пандемията.

Директорът на РЗИ – Плевен д-р Илиян Минчев запозна присъстващите с актуалната противоепидемиологична обстановка.

Акцентите на днешното заседание бяха няколко, а като начало да се създаде организация, която да отчита спецификите и потребностите на съответните населени места в областта по отношение на привеждането в изпълнение на националния план и предвидените в него съответни противоепидемични мерки, в случай на повишаване ръста на заболеваемостта от Covid-19.

Също така акцент в заповедта беше поставен върху: контрол за спазването на въведените противоепидемични мерки и спазването на предписаната задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители; своевременна диагностика и лечение, включително осигуряване на необходимия брой легла за хоспитализация на пациенти с Covid-19, които се нуждаят от болнично лечение и интензивни грижи.

Д-р Минчев напомни, че на фона на ниската заболеваемост е добре гражданите на град Плевен и област Плевен да се ваксинират. Град Плевен до скоро беше сред първенците в класациите на процент ваксинирани, а именно над 34 000 души са със завършен ваксинационен цикъл.

До 29.07.2021г се очаква и протокол с взетите решения и направените обсъждания и предложения до министъра на здравеопазването.