В плевенското село Върбица очакват своята Стойка със злато от Токио

Плевенското село се оказа втори дом за боксьорката и нейното семейство

Плевенското село Върбица се оказа втори дом за Стойка Кръстева и нейното семейство. По-рано днес боксьорката донесе поне бронз за България от Олимпийските игри в Токио - тя си осигури място на полуфиналите в Япония след победа над представителка на Китай.

И докато успехът на 35-годишната Кръстева радва всички у нас, в родното й село Върбица, близо до Плевен, победите са очаквано нещо. Особено за баща й Желязко. Той е убеден, че неговата дъщеря ще му донесе златен медал. Това стана ясно от репортаж на bTV, направен в селото.

"Тя не играе бокс от днес и от вчера. Играе бокс от 23 години. Аз съм твърдо зад гърба й. А сега и нейният съпруг продължава тази традиция. Знам на какво е способна дъщеря ми, как отиде и каква подготовка направи. Аз съм абсолютно сигурен. И цяло село знае, че чакам единствено олимпийска шампионка да посрещна - не бронз, не сребро, а злато. И тя е плакала, и аз съм плакал за сребро. Тя знае - хората се радват, а ние плачем, защото чакаме нещо по-голямо. Доволен съм, горд и щастлив съм с дъщеря си, но съм твърдо убеден, че тя ще се върне със злато. Щом се стигне до медал, това е гордост за българския спорт", каза Желязко пред bTV.

Именно по неговите стъпки тръгва Стойка Кръстева, за която това е второ участие на олимпийски игри. През 2021 г. в Лондон тя записа победа и загуба.

"Тя е твърде разумна, но упорита до безкрайност. Едва ли има друг български боксьор, който се е подготвял така и както се старае тя. Чакам злато! И да ми се върне жива и здрава!", казва бащата на медалистката.

Майка й Керанка споделя, че до момента Стойка следва нейните указания - да постига победа след победа в Токио.

"Преди да замине й казах: "Върви ги натупай всичките и се върни!". И тя тъй прави - бие ги всички. Много се притеснявам. Тя излезе мъжко момиче и си играе както трябва. Притеснявам се. Виждала съм я - идвала си е със синьо. Има борбен характер, прилича повече на баща си.", заяви тя.

Спечеленото отличие от Стойка Кръстева е първо в историята на женския бокс в България.

На 4 август, сряда, от 8:15 часа българско време тя ще се изправи срещу японската звезда Цукими Накими за място на финала на Олимпийските игри.