ОДМВР - Плевен ни съветва как да се защитим от крадци

Животът

04-08-2021, 08:33

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

През първите шест месеца на 2021 г. е отчетен спад на регистрираните престъпления в сравнение със същия период на 2020 год. с 40.81%

Имуществените престъпления са структуроопределящи за региона, обслужван от ОДМВР – Плевен. През първите шест месеца на 2021 година е отчетен спад на регистрираните престъпления в сравнение със същия период на 2020 год. с 40.81%. Прецизна оперативна работа на служителите от ОДМВР – Плевен довежда до повишаване на разкриваемостта на кражбите с 2.37%. Но въпреки тази статистика през летните месеци има риск за сигурността на вашите домове, свързан с отпуските на собствениците и дългото отсъствие от жилищата.

Взломните домови кражби се извършват по всяко време на годината, но през топлите месеци се характеризират с устойчивост. Криминалните престъпления се извършват предимно в почивните и празнични дни и през светлата част от денонощието, в зависимост от начина на проникването им в жилището.

Извършителите действат в група, с използване на МПС и мобилна техника, с висока степен на организираност преди, по време и след извършване на деянието.
По начин на извършване най – висок дял заемат взломните домови кражби чрез взломяване на секретен патронник на входна врата.

Кражбите чрез взломяване на балконска врата или прозорец се извършват през тъмната част от денонощието в почивните и празнични дни, когато голяма част от населението напуска най-вече града и жилищата остават без надзор.

При кражбите, чрез използване на оригинален, подбран или подправен ключ, извършителите по една или друга причина са близки или познати на потърпевшите, което е спомогнало осигуряването на ключ, а така също придобиване на информация за наличието на пари, аудио – видео техника и други вещи, предмет на престъпни посегателства.

Най – често се крадат пари, валута, злато, мобилни апарати, облекло, козметика, както и аудио – видео и друга техника. Извършителите са толкова дръзки, че понякога проникват в домовете, през широко отворените прозорци, докато стопаните им спят.  Бандата крадци може да наброява над трима извършители, в зависимост от това колко добре е охранявано жилището и какво ценно могат да отмъкнат от него. Времето, необходимо за престъплението, е от 3 до 5 минути. В повечето случаи влизат в апартаментите само след внимателно проучване какво могат да отмъкнат. Краде се във всички квартали, без изключение.

Голяма част от взломните прониквания стават през прозорците, а не през входните врати. Секунди са необходими за отварянето на един РVС профил. Стъклените интериорни врати са популярно и красиво решение, което осигурява достъп до градината и позволява да виждате двора. Честото им използване може да изиграе лоша шега за сигурността на жилището Ви – трябва да се уверите, че те са винаги заключени, когато не сте у дома. Ако действа по поръчка и знае какво търси обирджията ще си свърши работата за пет минути. Ако влезе без предварителна информация, ще му отнеме повече от 10 минути, за да се ориентира какво да вземе.

За да избегнете кражби в домовете си през лятото подобрете сигурността:
- Важно е да свикнете със заключването на входната врата, когато влизате и излизате от дома. Заключването и обезопасяването на имота е първата стъпка към предпазването от крадци;
- Вратите трябва да имат шпионка, за да може да знаете кой ви търси, без да е необходимо да допуснете непознат в жилището;
- Прозорците трябва да бъдат еднакво устойчиви и безопасни, да имат добра ефективна система за затваряне, за да се предотврати лесното им отваряне отвън;
-  Много крадци влизат в къщите през плъзгащи се врати, затова е важно професионалистът да монтира добра плъзгаща се врата със силна и ефективна брава, която също да има панти, които да предотвратят принудителното отваряне. Плъзгащите врати трябва да имат заключващ механизъм;
- Всеки път, когато напуснете дома или дори през нощта, когато заспите, е препоръчително да затворите прозорците;
- Препоръчваме инсталирането на охранителни аларми, когато живеем в много голям имот, прекарваме твърде много време далеч от дома, имаме много ценности или живеем в зона с висок риск от кражби.
- Видеонаблюдението е добра възможност за вашата сигурност.

В домовете осветлението е фундаментално:
- Трябва да имате добра система на осветление, която помага да се направи домът по-малко уязвимо пространство. Крадците са приятели на мрака и тъмнината, защото им позволяват да се скрият и да влизат в домовете, без да се виждат.
- Инсталирайте енергоспестяващи крушки над главната врата на дома и във всички входове, за да бъдат тези места винаги осветени.;
- Зоните, прилежащи към дома, като градините, също трябва да бъдат адекватно осветени. Може да инсталирате датчици за движение, които включват всеки път, когато някой минава през зоната;
- Когато инсталирате осветителната система, позволете да бъдете съветвани от професионалист.

Когато пътуваме:
За крадците най-доброто време за кражба е дом, когато са сигурни, че никой не е в него – по време на ваканциите ни. Важни съвети, когато планирате да напуснете жилището за няколко дни или седмици:
- Не разгласявайте факта, че отивате на почивка. Това е нещо, което хората, близки до вас, трябва да знаят, но не всички, по този начин вие сте по-малко уязвими към приятелите на другите хора, които разбират.
- Преди да напуснете къщата, уверете се, че сте затворили всички прозорци, плъзгащи се врати и входни врати на вашия дом.
- Ако ще прекарате много време далеч от дома, важно е жилището ви да е обитавано. Най-добре е да инсталирате таймери на осветлението, за да ги включите и изключите, в зададеното време, така че ще бъде по-трудно да се определи дали сте вкъщи или не.
- Ако пътувате за дълго, помолете съсед или роднина да взема пощата ви. Няма по-добра индикация, че къщата е сама, отколкото пощенската кутия, пълна с писма и купчини сметки и рекламни брошури;
- Ако имате аларма, я активирайте, преди напускане на дома.
Основното: Никога не оставяйте входната врата на сградата отворена, нито тази на дома си. Затворете много добре с ключ и ако веднъж сте си тръгнали и се върнете за нещо забравено, помнете – не оставяйте вратата отворена, за секунди някой може да се промъкне в дома ви.
Отворените прозорци за проветряване през горещите летни дни и нощи осигуряват лесен достъп на недоброжелатели до Вашите ценности. Дръжте ценните предмети у дома скрити.
Затваряйте и заключвайте прозорците. В топлите месеци е много изкушаващо да оставите прозорците отворени през нощта. Прозорците на приземните етажи могат да осигурят лесен достъп до имота на неканени лица, затова е важно да не ги оставяте отворени, или да инсталирате допълнителни механизми за сигурност, ако искате да са отворени.

Всички сме уязвими – важно е да не забравяме, че никой от нас не е в безопасност от кражба в дома, така че е необходимо да бъдем превантивни, да инвестираме време и пари в нашата сигурност. Това е най-сигурният начин да избегнем  нападение в собствения ни дом.