Стойка Кръстева на финал в Токио, плевенското село Върбица ликува!

"Сигурен съм, че ще вземе златото!", сподели щастливият баща на медалистката

Стойка Кръстева достигна финала в категория до 51 кг на олимпийския боксов турнир в Токио, след като надви японката Цумики Накими с 5:0 съдийски гласа – 30:27, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27. Тя е първата наша боксьорка, която стига до олимпийски финал след 25-годишно чакане. За последно български боксьор стигна финал на Олимпийските игри в Атланта. Тогава Даниел Петров спечели златото в категория до 48 килограма, а Серафим Тодоров (57 кг) и Тончо Тончев (60 кг) грабнаха сребърни отличия.

Плевенското село Върбица, което е втори дом за българската боксьорка и нейното семейство, също ликува! Много хора се събраха в местното заведение тази сутрин, за да изгледат триумфа на Стойка.

"Много сме горди! Идеално! Това очаквах, това се и получи. Предрекох финал, защото бях абсолютен сигурен в дъщеря си. Сигурен съм, че ще вземе златото! Тежък финал ще бъде, но Стойка си знае работата", сподели щастливият й баща Желязко в ефира на Нова тв. "На финала всички ще видят на какво е способна", допълни той.

"След Олимпиадата очаквам да прекрати спортната си кариера и да се отдаде на семейството си, за да дундуркам вече внуче. Това чакам. След това очаквам тя да се посвети на треньорска кариера и да създаде следващия олимпийски шампион", каза още бащата на медалистката, който увери, че в събота жителите на селото отново ще се съберат за финалния сблъсък.

За златото Стойка ще се изправи срещу туркинята Бусе Чакъроглу. Представителката на южната ни съседка победи с 5:0 съдийски гласа Хсиао Хуан от Китайско Тайпе. Туркинята е добре позната на нашето момиче, след като вече са се срещали на големи първенства и имат поделено надмощие. Бусе е Европейска шампионка от Мадрид 2019, като през същата година спечели Европейските игри в Минск и зае второ място на Световното първенство в Улан-Уде. Финалът е на 7 август от 8:15 часа.