Олимпийски финал за Ивет Горанова!

На финала Ивет ще се изправи срещу украинката Анжелика Терлюга

Ивет Горанова се класира за финала на олимпийския турнир по карате в дисциплината кумите в Токио! Тя си бе осигурила още преди полуфинала медал в категория до 55 килограма, но продължи да пише историята с четвърта поредна победа, този път над австрийката Бетина Планк (Австрия) с 4:3 точки, така че ще спори за титлата на Олимпиадата!

29-годишната Планк завърши втора в група "Б" с две победи, равенство и загуба. Тя е двукратна европейска вицешампионка и има два бронзови медала от Световни първенства, но в по-долната категория до 50 килограма, в която триумфира и на Европейските игри в Минск преди две години. Сега обаче преклони глава пред 21-годишната ни състезателка, която донесе изключително много радост на България и четвърти медал от Токио 2020.

Ивет започна с победа над представителката на Китайско Тайпе Цуюн Уен след едно "юко" и две "вадзари". Нашето момиче надделя с 5:2 точки над бившата азиатска шампионка и двукратна бронзова медалистка от световни първенства, а във втория си мач Ивет постигна впечатляваща победа с 5:1 над най-възрастната и най-титулуваната състезателка в света Серап Озчелик. После Горанова спечели и третата си среща от групата - срещу иранката Сара Бахманяр, надделявайки отново с 5:2. Така българската каратека завърши безапелационно на първо място в Група А от надпреварата, единствена с пълен актив от 6 точки, а после победи и далеч по-опитната австрийка, за да си осигури минимум сребърно отличие!

Досега България има сребърен медал на Антоанета Бонева (спортна стрелба), бронзов медал на Тайбе Юсеин (борба), гарантиран поне сребърен медал на Стойка Кръстева (бокс), която ще се бие за златото, както и четвърти сигурен медал от Ивет Горанова. Това означава, че още отсега тази Олимпиада е най-успешната за България от 2008 г. насам, тъй като подобрява постиженията ни по медали от Лондон 2012 и Рио 2016, когато взехме по 3 отличия. Резултатите са най-доброто доказателство за отличната работа на екипа на ММС, начело с министър Красен Кралев, в последните два мандата, а до края на игрите в Токио имаме шанс за още отличия.

Припомняме, че Ивет е най-младата състезателка на Олимпийските игри в Токио 2020 в турнира по карате в тази категория.