Плевен е сред водещите по Индекса за дигитално управление на общините в България`2020

Изследването на института е базирано на оценка на официалните интернет портали на общините, както и техните профили в социалните мрежи

Резултатите от Индекса за дигитално управление на 27-те най-големи общини в България, сред които и Плевен, представи Институтът за икономическа политика по време на виртуална кръгла маса „Местни власти в България: дигитално управление и онлайн присъствие“. Събитието е в рамките на проекта „Твоята община те очаква онлайн“ с подкрепата на Посолството на Съединените американски щати в България.

Изследването на института е базирано на оценка на официалните интернет портали на общините, както и техните профили в социалните мрежи. Критериите, по които се изготвя, са по американски модел и са реферирани от ООН. Оценката се базира на пет категории - сигурност и защита, използваемост, съдържание, достъп за електронни услуги, гражданско участие и ангажираност. Индикаторите за оценка са 109 на брой в посочените пет категории с равна тежест (20 %) в крайния резултат.

В категория „Съдържание” Община Плевен е посочена като община с добра практика. Информацията, публикувана в сайта на Община Плевен, отговаря на критериите за формиране на оценката. Добра практика е предоставената публична информация за  нормативната уредба, регистри, доклади, документи в база данни, списъци, обявления, в която лесно може да бъде търсено. Като добра практика е отбелязано също публикуването на Годишни цели на администрацията за 2021 г. плюс План за дейността на Община Плевен. Оповестена е информация за противобедствени мерки.

В крайното класиране Община Плевен се нарежда на четвърто място по дигитално управление от 27-те най-големи общини в България. Прегледът на интернет страниците на общините е осъществен в периода м. октомври – м. ноември 2020 г. с частична актуализация през февруари 2021 г. от двама независими оценители с трети арбитър при разминаване в оценките.

На виртуалната кръгла маса бяха представени и световни добри практики и насоки за прилагане на Политика за социалните медии и Политика за отворени данни на общинско ниво. Насоките са разработени с помощта на д-р Аруун Манохаран от Масачузетския университет (Бостън) – международно признат експерт по въпросите на е-управлението. Те имат за цел да подпомогнат българските общини при планирането и управлението на тяхното онлайн присъствие в контекста на комуникационните предизвикателства, породени от глобалната пандемия.