Към момента не се налага въвеждане на допълнителни ограничителни мерки в Плевенско

Проведе се заседание на областния кризисен щаб за борба с COVID-19

В Областна администрация – Плевен се проведе заседание на Областен кризисен щаб за борба с коронавирус, председателстван от г-н Марио Тодоров – Областен управител на област Плевен. На заседанието директорът на РЗИ - Плевен д-р Илиян Минчев представи пред присъстващите актуалното състояние свързано с констатираните нови случай на COVID-19, като посочи очертаваща се динамика в ръста на заболяемоста в областта през последните седмици както следва:

За периода 08.03.2020 г. - 23.08.2021 г., включително:

- общо диагностицирани с COVID-19 лица – 13705

- излекувани – 12404

- смъртни случаи – 907

За периода 10.08.-23.08.2021г., включително:

- под карантина /контактни/ – 1019

- на домашно лечение – 341

- хоспитализирани – 53

- диагностициран медицински персонал - 9 лица /от проучените и обработените случаи/: 2 лекари; 2 медицински сестри; 1 санитар; 4 шофьори и друг медицински персонал.

В изпълнение на  Заповед РД-01-686/05.08.2021 г. на Министъра на здравеопазването, министъра  на вътрешните работи и министъра на земеделието, храните и горите и решение на Областния кризисен щаб от 13.08.2021г. е сформиран междуведомствен екип от представители на РЗИ-Плевен, ОД на МВР-Плевен, ОДБХ-Плевен и Областна администрация-Плевен за извършване на съвместни проверки в обекти с обществено предназначение на територията на цялата област. За периода 13.08.2021 г. до настоящият момент са извърщени 6 дневни и 2 нощни проверки през делнични и почивни дни, като са проверени 43 обекта с обществено предназначение, издадени са 4 предписания и 3 предупредителни протокола и е съставен 1 АУАН. Предвид усложнената епидемична обстановка и увеличаващата се заболеваемост в страната и в частност в област Плевен засиленият контрол следва да продължи и то с активното участие на всички контролни органи. Кметовете на общините следва да предприемат действия по ограничаване на груповите събирания на открито и закрито / междуселски празници, събори, тържества и др./, където е невъзможно спазването на противоепидемичните мерки въведени в страната със заповеди на министъра на здравеопазването.

Към настоящият момент не се налага въвеждане на допълнителни ограничителни мерки н на територията на областта, различни от тези разпоредени от МЗ. Усилията ще бъдат насочени към засилен и безкомпромисен контрол от всички контролни институции с цел спазване на въведените ограничения и мерки, информират от областната администрация.