Какви въпроси и отговори породи проект „Да живеем устойчиво в Европа“ с участието на плевенско НПО

Приключва работата по проект "Да живеем устойчиво в Европа", в който партньор е плевенското сдружение "Учебна работилница Европа". Проектът се финансира по програма „Еразъм+“. Координатор е SystemeinBewegung e.V., Германия, а партньори освен плевенското НПО са Geendation e.V, Германия, Sambucusforum, Белгия, Академия за политическо образование и мерки за насърчаване на демокрацията, Австрияи EOIS, Испания.

През последните две години обществото осъзна глобалната екологична криза чрез движения като "Петъци за бъдещето" или "1 милион жени". В цяла Европа, по целия свят хората се чудят как да спрат климатичния колапс или замърсяването на океаните. Различните хора в различните страни стигат до различни точки, от които искат да започнат. В същото време се правят опити за справяне с проблема от институционална страна: ЕС призовава държавите-членки да разработят и актуализират своите „Планове за управление на отпадъците“ и се опитва да повиши обществената информираност по въпроса, а много проекти, финансирани от ЕС, подхождат към темата от различни ъгли. Вече има добри решения за много проблеми и въпроси, а някои от тях са съществували още по времето на днешните баби и дядовци, но просто са били забравени.

Консорциумът от партньорски организации от 5 държави е потърсил чрез проект „Да живеем устойчиво в Европа“ подходи, които да направят собствения ни живот по-устойчив и по този начин да се справим с глобалната екологична криза.

С анкети и проучвания е направено сравнение на ситуацията в Европа. Работещите по проекта дават и отговори на някои ежедневни въпроси.

Устойчивост означава, че отговаряме на нуждите си, без да застрашаваме хората, околната среда или икономиката сега или в бъдеще. Ресурсите се запазват и се работи внимателно. И това е доста голямо предизвикателство, защото западният свят все още живее "на широка нога". А с устойчивостта земята може да поеме и сумата от потреблението ни в дългосрочен план.People, Planet, Profit (хора, планета, печалба), (или 3-те P-та) е измислено от Джон Елкингтън, консултант в областта на устойчивото развитие. Те трябва да са в баланс, за да се постигне устойчивост . За Световната среща на върха по устойчиво развитие в Йоханесбург (2002) „P“ от „Печалба“ беше променена на „Просперитет“, за да включва не само икономически, но и социални печалби.

Заплахите сега и в бъдеще включват:

- Изменението на климата в резултат на емисиите на парникови газове

- Разхищаване на суровини и прясна вода

- Отпадъци и замърсители, изпуснати в околната среда

- Прекомерна употреба на пестициди

- Замърсяване на въздуха

- Изсушаване и подкиселяване на почвата

- Експлоатация и нарушения на правата на човека

Обобщено, картината е следната. Всички сътрудници в проекта са наясно с предизвикателствата и задачите, които трябва да поемем, за да постигнем по-голяма защита на климата. Съществува консенсус по много неща, например избягване на боклука и въздушния транспорт. На някои места трябва да се намерят различни начини за постигане на целта, например ако системите за рециклиране или депониране все още не са достатъчно утвърдени или прозрачни в някои страни, например в България. За да се пести енергия и вода, да се придвижваме по по-екологичен начин и да направим собствената си институция по-екологична са открити много подобни начини и някои индивидуални решения. За партньорите по проекта от Сдружението на възрастните граждани от Белгия се затвори дори пълен кръг: старите ценности и процедури, които те познават и прилагат от 70-те години на миналия век, стават все по-актуални.

С какво семействата най-често започват, за да стават по-устойчиви в ежедневието си? Спестяване на енергия у дома? В домакинството? Отпадъците от храна? По-устойчиво пазаруване? По-устойчиво пътуване?

Преди всичко семействата, които очакват деца, изведнъж започват да се занимават с теми като по-здравословно готвене, избягване на отрови, пестене на енергия и др. Според проучване, проведено в Германия през 2021 г., 51% от анкетираните казват, че много добре осъзнават, че те могат да повлияят на по-устойчивия живот чрез ежедневното си поведение. Този резултат едва ли се различава значително в другите страни.

Според друго проучване, чиито мерки са сред най-популярните за устойчива консумация, е  установено, че повече от една трета от анкетираните ще използват регионални и сезонни храни. Но темата за устойчивия живот е изключително търсена и не се ограничава само до пазаруването на хранителни стоки. Все повече хора следват философията за нулеви отпадъци, от една страна, за да запазят природните ресурси, но от друга - за да натоварват по-малко бюджета си. В областта на хигиената и почистването на домакинствата мнозина виждат отказа от перилни препарати или използването на саморъчно приготвени продукти, използващи естествени суровини, като възможност за добавяне на по-малко химикали в тялото и по този начин да живеят по-здравословно.

Чрез стъпките, които предприемат към по-екологичен живот, семействата могат значително да намалят собствените си въглеродни емисии. И това е необходимо, за да се спре парниковия ефект. Освен това, като правят съзнателен избор, те показват на компаниите какво смятат за важно като потребители. И колкото повече хора правят това, толкова по-голяма промяна можем да постигнем заедно, убедени са участниците в проекта.

Ето техните съвети за по-устойчив начин на живот:

- Внимавайте какво купувате

- Яжте по-често вегетарианска или веганска храна

- Избягвайте да разхищаватехрана

- Не летете или летете по-малко и компенсирайте полетите си с FlyGRN (Тази търсачка сравнява десетки хиляди самолетни билети до различни дестинации от различни партньори. Когато резервирате билет, FlyGRN получава такса от тези партньори. Тази такса се инвестира в (частично) компенсиране на емисиите на CO2 отполета. Така че не плащате никакви допълнителни такси.Колкото по-висока такса получават от партньорите си, толкова повече емисии на CO2 може да бъде компенсиран).

- Избирайте устойчиви начини на пътуване

- Купувайте Secondhand и избирайте трайно облекло

- Използвайте пестеливо енергия и вода

- Преминете към устойчива банка и застрахователна компания

Как може децата да бъдат вдъхновени да се стремят към един устойчив свят?

- Гответе с децата си, печете бисквитки и хляб

- Подарете и засадете семена от зеленчуци и цветя

- Посетете ферма или производител на плодове и зеленчуци. По този начин децата ви могат да видят откъде идва храната им.

- Останали са ви повехнали плодове в купата? Направете сладко от стари плодове заедно с децата си.

- Опитайте се да слагате по-малко месо на масата. Така децата ви ще научат, че месото не трябва да бъде стандартна част от храненето и ще научат по-устойчиви възможности.

- Намалете купуването на пластмасови опаковки. Потърсете картонени опаковки с децата си в супермаркета и майсторете нещо с тях

- Приготвяйте здравословни закуски за училище и за рожден ден

- Играйте игри по темата устойчивост с детето си.