Нови соларни лампи осветяват нощем парк "Кайлъка"

Новите осветителни тела се управляват дистанционно и имат три режима на работа

Петдесет и осем нови соларни лампи вече осветяват централната алея на парк „Кайлъка” от Моста до езерото с лодките. Поредното благоустройство в защитената местност, централната част на която се стопанисва от Община Плевен близо година, беше представено на среща с  журналисти във вечерните часове вчера от кмета Георг Спартански.

Новите осветителни тела се управляват дистанционно и имат три режима на работа – на пълна непрекъсната мощност за 6 часа и на мощност 20 %, която се увеличава до 100 % при преминаване на пешеходци или велосипедисти. Избран е вторият вариант, осигуряващ осветление през цялата нощ.

Стойността на стълбовете и лампите възлиза на по-малко от 30 хил. лева, осигурени от държавната субсидия за поддържане на парка, експлоатацията им е напълно безплатна, защото те се зареждат от дневната светлина, подчерта Георг Спартански. Съоръженията са напълно екологични и щадящи околната среда. Монтажът е извършен от фирма „Елко” – Плевен.

След основното прочистване на изсъхналата растителност, отстраняването на отпадъците, ремонт на съществуващите съоръжения, поставянето  на нови пейки и съдове за смет, ремонт на Летния театър, преасфалтиране на част от алеите продължаваме да облагородяването на парка и превръщането му в действително приятно място за отдих и спорт. Нови соларни лампи ще продължим да поставяме и през следващите сезони. Очакваме да ни бъдат предадени за управление двата паркинга до ресторант „Двете сърнета”, които да рехабилитираме и които да бъдат ползвани напълно безплатно от плевенчани и гостите на града, посочи още кметът.

Призивът ми е да ценим и пазим всичко направено за града и за „Кайлъка” и се надявам да бъда чут, защото са вложени пари на българските данъкоплатци в името на по-добрия облик на Плевен, каза в заключение Георг Спартански.