Общините настояват два процента от подоходното облагане да бъдат пренасочени към тях

Две трети от парите в бюджетите идват по линия на общата субсидия и нямаме възможност да правим политики на местно ниво, посочи Георг Спартански

Кметът на Община Плевен Георг Спартански взе участие в Годишната среща на местните власти на Националното сдружение на общините в Република България - НСОРБ, в дискусионни форуми по две от ключовите теми в дневния ред на българските общини – децентрализацията на управлението и съвременните устойчиви решения.

През последните 30 години все се говори, че финансовата децентрализация ще бъде приоритет, но тя още не е узряла да предостави автономност на общините, коментира по време на дискусията Георг Спартански. Той приветства идеята 2 % от подоходното облагане да бъдат пренасочвани, като посочи, че при такава реформа Плевен би получавал около 11,5 милиона лева за година.

Като проблем Спартански посочи това, че две трети от парите в бюджетите на общините идват по линия на общата субсидия. Това ни прави просто пощенски кутии и нямаме възможност да правим никакви политики на местно ниво, нищо че сме избрани мажоритарно и сме пряко отговорни пред съгражданите си. Той изрази недоволство от факта, че през последната година държавата не работи и кметовете са принудени да чакат с месеци за един подпис в някое от ведомствата в столицата. За общините пътят не е да се борим за субсидии и да се борим за целеви пари, а да изискваме централната власт да гледа на нас като равностойни партньори, допълни кметът на Плевен.

Редно е държавата да контролира разходването на средства, но кметовете трябва да имат комфорта да развиват местни политики и да разполагат с достатъчно ресурси, за да има в страната ни независима местна власт, обобщи Георг Спартански.