Цените на тока и парното за битовите потребители остават без промяна до края на годината

Служебният кабинет съобщи, че приема няколко мерки заради цените на тока. Това стана ясно след работно проведено съвещание между министрите и бизнеса в Министерския съвет. В бюджета за догодина ще бъдат заложени компенсации.

"Темата е актуална цяло лято и упорито търсим решение. Искам да подчертая, че служебното правителство работи в посока всички да имат – електричество, което е факт. И той да е на достъпна цена. България има едни от най-ниските цени в ЕС. Високите цени се дължат на икономическия подем след коронавируса и външни фактори“, обяви служебният премиер Стефан Янев.

"Благодарение на усилията на правителството запазваме едни от най-ниските цени в ЕС“, похвали се той.

Като краткосрочни мерки се предвижда са се засили регулаторния контрол на КЕВР над пазара на енергия.

"Предвиждаме и пакет мерки за бизнеса, но с тях не сме готови. Няколко пъти вече сме поставяли въпроса, че стратегията на България в енергетиката не е актуална. Да се запитаме не е ли време да седнем на една маса – не е нужно да е кръгла, всички, които претендират, че разбират от ядрена енергетика. Още няма яснота искаме ли АЕЦ „Белене“, искаме ли нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“, добави служебният премиер.

Министърът на енергетиката Андрей Живков категорично остава на поста си.

"В искането на оставката ми няма логика. При положение, че цените на тока от средата на август у нас са трайно устойчиви и възможно най-ниските в Европа. Само в Полша са по-ниски, но това е така заради спецификите в самата държава. Иначе оставката за мен не е проблем“, заяви той.

Стефан Янев също се засмя на исканията за оставка от опозицията.

"Всеки може да иска оставката на всеки, но аз съм човекът, който може да иска оставки в МС и моята дума тежи. Не съм я искал и няма да я искам“, заяви назначеният от Румен Радев за премиер.

От КЕВР все още не могат да отговорят как ще се промени цената на тока за потребителите през 2022 г.

"Що се отнася до битовите потребители – следващите 3 месеца няма да се променя цената. Що се отнася до това какво ще стане след 1 януари? Движението не позволява да кажа още. И КЕВР, и МС ще имаме решения още през ноември как да намалим увеличението. Не можем да предвидим цената на въглеродните емисии и цената на природния газ. Следим всеки ден. По заявки на Путин, количествата газ ще се увеличат, което ще намали цената на газа“, коментира Иван Иванов от КЕВР.