Съединението - значимо и обединяващо (Снимки)

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ Цецка Цачева, Владислав Николов и Ралица Добрева, Емил Абрашев и Зорница Петкова присъстваха в Плевен на честването на 129-тата годишнина от Съединението на България.

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ Цецка Цачева, Владислав Николов и Ралица Добрева, Емил Абрашев и Зорница Петкова присъстваха в Плевен на честването на 129-тата годишнина от Съединението на България. Ритуалът се състоя пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина. Въпреки значимостта на историческо събитие като Съединението на Княжество България и Източна Румелия, тържеството по повод празника бе уважено само от един от кандидатите за народни представители от коалиция БСП – лява България. Традиционно ритуалът започна с панихида в памет на загиналите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война през 1885 година.

„На тази дата преди 129 години вниманието на цяла Европа бе приковано от смелостта на един малък, но непокорен и храбър балкански народ. Народ, дръзнал да наруши железните правила на Великите сили и да отхвърли разпоредения от тях Берлински договор, разделил несправедливо страната и народа ни. Този ден обедини усилията не само на изстрадалите ни сънародници, а и на държава, политици и институции независимо от техните пристрастия и колебания. Голямата кауза на Съединението отстоя и храбрата българска армия с победата си в Сръбско-българската война. Никой от предците ни, които обединиха България, не го стори заради себе си или заради лични облаги. Всички те дадоха на майка България от своята сила и вяра, за да я превърнат в достойна държава. Нека днес пред святата памет на героите всички ние да си спомним изстраданата историческа мъдрост и да дадем обет да бъдем единни в името на разума, справедливостта и достойнството, в името на доброто бъдеще на родината ни”, каза в словото си по повод Съединението кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

В знак на признателност цветя и венци пред паметника на Четвърти пехотен бяха поднесени от името на кметът на Община Плевен, от ПП ГЕРБ и кандидатите за народни представители от ГЕРБ, институции и граждани.