"Мизия танцува" за четвърти път в Плевен

Плевен ще е домакин на Четвъртия национален фестивал за българско хоро "Мизия танцува"

Плевен ще е домакин на Четвъртия национален фестивал за българско хоро "Мизия танцува". Това съобщиха за БТА организаторите на културното събитие.

Клубове за народни хора, в които участват любители на български танци и специално на хорото от цялата страна, се събират в Плевен на 1 ноември /събота/. Надиграването ще се състои в залата на спортния комплекс "Спартак". Състезанието с характерни за различните фолклорни области хороводи, както и с типични за Мизия танци, ще започне в 10.00 ч. при свободен вход за зрителите.

Всяка година спортният комплекс се оказва тесен за хората, които танцуват, и за тези, които искат да се наслаждават на техните танци, коментира главният инициатор и организатор на проявата Олга Мустакова.

В журито са поканени утвърдени български специалисти в жанра - проф. Даниела Дженева, Димитър Манов, Мария Евтимова и доц. Георги Хинов - директор на Северняшкия ансамбъл на народни песни и танци "Иван Вълев" - Плевен. Конкурсната комисия ще прецени уменията на танцьорите и ще определи най-добрите. Те ще бъдат наградени на церемония, която ще бъде организирана на централния градски площад "Възраждане" от 15.30 ч., за да може да се види от всички желаещи граждани и гости на Плевен. Тогава се очаква да се извие и "Най-дългото хоро".