В Плевен 60 висшисти са кандидати за "Старт в кариерата"

В Плевен 60 висшисти са кандидати за "Старт в кариерата" в областната администрация

В Плевен 60 висшисти, кандидати за участие в националната програма "Старт в кариерата", са посочили като желано място областната администрация, съобщи пресцентърът на областния управител. Броят е рекорден, а местата за назначение са 5. Висшистите са на възраст до 29 години. Те са преминали подбор в Агенцията по заетостта и Бюрото по труда-Плевен и са одобрени като кандидати. Днес те ще се явят на интервю в областната администрация.

За обявеното едно място в сектор "Архитектура, строителство и геодезия" кандидатите са 4. Две са местата са юристи, а кандидатите са 5. Трима ще се състезават за едно място "Английска филология". Най-много - 49, са кандидатите-икономисти, които ще се борят за едно място. Назначените ще имат възможност да натрупат трудов стаж и опит по специалността за 9 месеца. Осигурява им се месечно възнаграждение 400 лева, изплащане на социални и здравни осигуровки, платен годишен отпуск и отпуск поради заболяване за сметка на работодателя. В национален мащаб програмата се изпълнява за 13-та година, предава БТА.

Общо 10 323 младежи са участвали в "Старт на кариерата" от 2002 до 2013 г. - около половината са останали на работа в публичната администрация или са си намерили работа при друг работодател вследствие на придобития професионален опит, уточняват от пресцентъра.