Клиниката по нефрология и диализа в Плевен навърши 40 години

Апаратурата на клиниката се обновява с пет нови хемодиализни апарата

През месец ноември се навършват 40 години от създаването на Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ „ Д- Странски” ЕАД – Плевен, отбелязват от болничното заведение.

Медицинското звено е създадено през 1974 г ., заедно с Медицинския университет в града. Годишнината беше отбелязана от екипа на Клиниката с ретроспекция на постигнатото през годините, направена от началника проф. д-р Васил Тодоров. Поздравителен адрес бе поднесен от името на изпълнителния директор на Университетската болница д-р Наташа Манева. Заедно с пожеланията за здраве и професионални успехи, тя благодари за усилията на специалистите в реализиране на голямата цел, водеща всеки лекар в професионалния му път, а именно да осигури на пациентите си най-доброто лечение, което съвременната наука и медицинска техника позволяват. През тези четиридесет години Клиниката претърпя позитивно, прогресивно развитие, отчете проф. Тодоров. Това най-добре се илюстрира от множеството непрекъснато подобряващи се показатели за дейността на Клиниката – както в екстензивно, така и в интензивно направление. През последното десетилетие Клиниката бе обзаведена постепенно с общо 10 персонални компютъра, използвани както за ежедневната работа, така и за достъп до Интернет и за други дейности. И най-новото – след обосновано искане на началника на Клиниката, УМБАЛ проведе търг за пет нови хемодиализни апарата, чиято доставка ще стане през следващите месеци.

Анализът на работата на екипа на Клиниката от създаването й до момента показва непрекъснато нарастване както на количествените и на качествените показатели, характеризиращи заместващата бъбречна терапия в Университетската клиника по нефрология и диализа в Плевен. Налице е пълно съответствие между най-важните показатели, характеризиращи диализното лечение, изчислени за Клиниката и съответните от водещи чужди източници.