До 500 таксита ще има в Плевен

Общинският съвет в Плевен ще вземе решение за броя на таксиметровите автомобили в общината и за цените на услугите

Общинският съвет в Плевен утре ще вземе решение за броя на таксиметровите автомобили в общината, цените за таксиметров превоз и срока за валидност на издадените разрешения за дейността. Предложението на кмета проф. Димитър Стойков е включено в дневния ред на заседанието в четвъртък, предава БТА.

Изискването е на Закона за автомобилните превози. Саморегулацията на услугата е довела до един относително постоянен брой таксита в Плевен, пояснява проф. Стойков. През последните три години те варират от 410 до 425. Критерий за определяне броя им би могла да бъде числеността на жителите, посочва той. Ако се одобри да се определя като промил на брой жители, при 3 до 5 промила на 1000 жители и население на община Плевен 100 000, максималният брой може да бъде 300 или 500 таксита, посочва проф. Стойков.

В момента цените за километър пробег в Плевен са 0,65 лв. дневна тарифа и 0,68 лв. нощна, а цената за престой - 0,15 лв. за минута. Максималната цена за таксиметров превоз за километър пробег е 1,30 лева. С оглед на намаляване напрежението между лицензираните превозвачи и избягване нелоялна конкуренция, кметът смята, че въвеждането на минимални прагове на таксите е разумно. Според него съобразено с икономическата обстановка решение ще бъде минимална дневна цена 0,60 лв., а нощна - 0,63 лв.

Кметът предлага срокът за валидност на издаваните от него разрешения за таксиметров превоз да бъде 3 години.

Предложението е внесено след среща на администрацията на общината с фирмите, на която са били поканени всички 8 регистрирани таксиметрови превозвачи в Плевен.