Награждават плевенски архитекти с престижни отличия

Петима плевенски архитекти ще получат знаковите отличия на САБ и КАБ

Петима плевенски архитекти, членове на Съюза на архитектите в България – Дружество Плевен и на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Плевен, ще бъдат удостоени със специални отличия по случай навършване на кръгли годишнини през изтичащата календарна година. Това ще стане на официална церемония тази вечер.

По решение на УС на САБ със златна значка ще бъде удостоен арх. Георги Кочков – главен архитект на община Никопол, автор на редица мащабни градоустройствени разработки през годините, който през 2014 навърши 70 години. Със сребърна значка, по случай своята 60 – годишнина, ще бъдат удостоени арх. Бойко Балабанов – експредседател два мандата на Дружеството на САБ - Плевен и член на УС на САБ и два мандата на поста председател на РК на КАБ – Плевен и член на УС на КАБ, арх. Тошо Станев – главен архитект на община Долни Дъбник и арх. Никола Касабов – автор на много жилищни и обществени сгради, реконструкции и преустройства, обекти на хранително-вкусовата промишленост, на търговията и услугите.

Освен знаковите отличия на творческата организация на архитектите – САБ, юбилярите ще получат почетни грамоти от централата на САБ и от местните структури на САБ и КАБ, а така също и стилен подарък.

С посмъртно отличие за дългогодишен принос в планирането и изграждането на гр. Плевен ще бъде отличен арх. Михаил Караязов, чиито жизнен път угасва на 1.март 2014г. на 89 годишна възраст, малко преди да навърши юбилейните 90 г. Неговите близки ще получат почетната награда статуетката "Златен капител".

На прага на новия програмен период, когато по европейски проекти се отделя значим ресурс за проектиране в 36 български общини имаме готовност да работим съвместно с община Плевен и общините на територията на Плевенска област, обявиха председателите на двете регионални структури на местната архитектурна гилдия – на САБ – Дружество Плевен и на КАБ – Регионална коллегия Плевен арх. Емил Дечев и арх. Красимир Попов. Те изразиха надежда, че заложените проекти за изпълнение в интегрирания план на гр. Плевен до 2020, а така също общия устройствен план на община Плевен и предстоящите мащабни инвестиционни проекти ще бъдат предмет на приоритетно обсъждане с професионалните общности в града.