Кметът на Плевен: Нямаме забележки към снегопочистващите фирми

Общината е извършила проверка по фирмите за наличността на солта, лугата и машините

"Слава Богу, първият сняг не ни изненада. За сега в Плевен няма поледици, няма голям сняг, но изминалата седмица беше съпроводена с много тежки поледици и аз бях изключително притеснен, и няколкократно се обръщахме към фирмите, поели снегопочистването на града, да минат и да разпръснат луга и сол.", казва в интервю за Агенция „Фокус” проф. Димитър Стойков, кмет на община Плевен.

„Досега нямаме инциденти и не сме допуснали заледени участъци. Само в един от дните ледът счупи много дървета по пътя за Върбица и се наложи аварийната група на „Паркстрой” спешно да отиде да разчисти пътя и да премахне счупените дръвчета, но това стана много бързо и пътят беше затворен за по-малко от часове, дори не беше напълно затворен, а придвижването по него беше трудно”, разказа кметът и добави, че са известни районите в града, които са разпределени на отделните строителни фирми.

„Основната част от града е на “Инжстрой”, това е общинска фирма. Директорът на “Инжстрой” господин Цветан Цветанов ми гарантира, че фирмата е готова, запасена е със сол и луга, и има готовност да посрещне зимния сезон. Автомобилите също са в изправност, така че гарантира, че всичко при тях е наред. Същите уверения получихме и от фирма „Чистота”, която чисти основно ж.к. „Дружба” и района над бул. „Христо Ботев”. Другата фирма изпълнител е „А.С.А-България” ЕООД, която е готова също да поеме своя дял и участъци. Тя каза, че освен със сол е готова и с химически средства да почиства и да осигурява проходимостта на пътищата”, заяви градоначалникът.

По думите му от общината е извършила проверка по фирмите за наличността на солта, лугата и машините и няма забележки към това, което те са декларирали. „Надяваме се обаче да нямаме тежка зима, защото финансово средствата ни са много ограничени и ако не получим допълнително средства от държавата, и се окаже вярна прогнозата за тежка зима, това би поставило община Плевен в много финансово неизгодна ситуация”, казва още проф. Стойков.